Novi projekti Mitrovačkog CARITASA za kvalitetniji život GRAĐANA

Od strane Ozon
0 komentar

Maj mesec je najlepši mesec u godini kada proleće pokaže svoje najlepše lice.

Tako je i u Caritasu.

Caritas je maj mesec počeo sa nezaboravnim putovanjem starijih u Poljsku u okviru projekta Erasmus + „Akademija aktivnih seniora“u okviru kojih su 7 starijih građana u okviru osmodnevog boravka upoznali kulturno-istorijsku baštinu jugoistočnog dela Poljske.
Gradove i mesta Ležajs, Sanok, Zažeče, Miroćin, Pšemišl, Pševorsk i Solinsko jezero obišli su uz divan doček zvaničnika – Gradonačelnika, predsednika opštine, načelnika mesta, direktora institucija i predstavnika lokalnih Udruženja žena koje su nas dočekale sa bogatom trpezom, darovima,ručnim radovima, pesmom i igrom sve u njihovim tradicionalnim narodnim nošnjama. Vatrogasci su demonstritali  vežbu spašavanja nastradalog u automobilskoj nesreći, čuvari grada su u uniformama i sabljama paradirali pred nama, u Ležajsku su slušali koncert na veličanstvenim orguljama, drugim po veličini na svetu u starom benediktinskom manastiru iz 1617.godine.  Ovoj poseti prethodila je takođe sedmodnevna poseta 24 seniora iz Poljske, Sremskoj Mitrovici. Varitas je svoje goste upoznao sa istorijskom baštinom Sirmiuma, obišli su Carsku palatu, Muzej Srema, temelje Bazilike, crkve svih obreda, iskopine, most Sv. Ireneja, fruškogorske manastire i lepote Mačve.

Drugi evropski projekat „On time competences“ započinje edukacijom zaposlenih i volontera u Poljskoj početkom juna, a obuhvata rad sa osobama sam mentalnim smetnjama. Tokom naredne dve godine štićenici Dnevnog boravka Caritasa putovaće u zemlje partnere, Poljsku, Ukrajinu, Italiju i Hrvatsku i susretati se sa prijateljima bratskih Caritasa iz tih zemalja.

Sa udruženjem Amity-Snaga prijateljstva u toku je realizacija projekta „Za poštovanje prava starijih tokom pandemije“ koju finansira Vlada Švajcarske i Helvetas Swiss Intercooperation sa Građanskim inicijativama. Cilj projekta je praćenje stanja i novih epidemioloških mera i proporuka Kriznog štaba i nadležnih ministarstva na nacionalnom nivou u Beogradu i Sremskom  okrugu, praćenje toka vakcinacije i promocije imunizacije kod starih te analiziranje postojećih praksi. Do sada su aktuelne podatke sa nivoa Sremskog okruga i Grada Sremska Mitrovica, predstavnici Caritasa prezentovali slušaocima Radia Beograd, TV Nova i Radia 202.

Projekat pomoći u kupovini pomagala licenciranoj službi pomoći u kući sa kućnom i palijativnom negom američkih prijatelja, humanitarne organizacije mormonske crkve- LDS Charities realizovana je početkom maja, kada je isporučena roba u visini 6.500 evra. Caritas je proširio spektar medicinskih pomagala za još 5 bolničkih kreveta, 15 antidekubitalnih dušeka, 5 toaletnih kolica, 10 mobilnih i 10 stabilnih hodalica, i po 10 pari potpazušnih i podlakatnih štaka. Direktori LDS Charities u Srbiji Čeril i Lari Blejk(Charyl and Larry Blake) prisustvovali su isporuci pomagala i potvrdili da se višegodišnja saradnja sa Caritasom i pomoć građanima Mitrovice i okoline nastavlja i razvija u smeru uzajamnog poverenja i podrške.

Od 1.juna započinje i radni angažman tri osobe sa invaliditetom u okviru licecirane službe Caritasa u toku naredna četiri meseca.  

„Možemo činiti samo male sa puno ljubavi“ Majka Tereza od Kalkute

Kristina Dragišić, koordinator Caritas „Sv.Anastazija“ Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i