Nova pomoć države za prevoznike

Od strane Ozon
0 komentar

MINISTAR soabraćaja Tomislav Momirović sastao se danas sa predstavnicima autobuskih prevoznika, kojima je u novom paketu pomoći Vlade Srbije namenjena podrška od 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

Uslov za ovu pomoć biće isti kao i za prethodne subvencije Vlade Srbije. Neće smeti da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto u narednih šest meseci. Na podršku Vlade Srbije će moći da računaju samo oni koji imaju licencu, a takvih je u Srbiji registrovano 805 i imaju 8.390  autobusa. Momirović je poručio da je vlada uspela da izdvoji značajna sredstva za taj sektor – više od 2,6 milijardi dinara.

Da bi prevoznik ostvario pravo na subvenciju potrebno je da ispunjava sledeće uslove: da ima licencu za prevoz putnika, da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak, da se nad prevoznikom ne sprovodi postupak za unapred propremljen plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije, da se nad prevoznikom ne sprovodi plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz UPPR ili postupak likvidacije, kao i da nije organizovan kao javno preduzeće.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko prevoznik smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od šest meseci, počevši od dana usvajanja Programa, ne računajući zaposlene koji su sa prevoznikom zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre usvajanja ovog programa, a kojima ugovor ističe u navedenom šestomesečnom periodu. Proveru ovog uslova za dodelu vršiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Prevoznik je, u tom slučaju, dužan da izvrši povraćaj bespovratnih sredstava sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza. Prevoznici će moći da podnesu zahtev za korišćenje subvencija Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture po objavi javnog poziva na zvaničnoj internet stranici www.mgsi.gov.rs , a potom će biti formirana komisija čiji je zadatak utvrđivanje predloga o stavljanju na raspolaganje subvencija korisnicima koji ispunjavaju propisane uslove.

Možda Vam se svidi i