NJIH STE ODABRALI: Mitrovčani najzaslužniji za dobar imidž grada

Od strane Ozon
0 komentar

Grad čine ljudi. Pored istorije, ulica, parkova, kulturnog i zabavnog sadržaja, na duh jednog mesta najviše utiču njegovi stanovnici. Za neke od njih znaju svi, jer se bave javnim delatnostima, dom su drugi anonimni, ali jednako značajni za dobar glas, u ovom slučaju, našeg grada.

Pitali smo naše čitaoce koji naši sugrađani najviše doprinose dobrom imidžu Sremske Mitrovice i zašto, a sada vam predstavljamo i rezultate naše ankete. Pristiglo je mnogo predloga kao što su, Milijana Nikolić, Snežana Bogićević, Katarina Zec, prof.dr Srđan Ninković, Dušan Pavlić, svi slikari, Tamara Pajkanivić, Vesna Stanimirović … drugi vaš predlog, koga ćemo predstaviti u vaše ime jeste Doktor Aleksandar Dejanović.

Printscreen Youtube


Doktor Aleksandar Aca Dejanović je rođen u selu Stari Ledinci. Nakon završetka školovanja u Sremu, Aleksandar se odlučio za studije u Beogradu, pa je postao poznati zubar (stomatolog).
Pored želje da izuči za zubara, Aca je kao dete pokazao da ima talenta za pesmu. Za tako štogod u seljačkoj kući nije niko mario nešto posebno. Pesma i svirka bile su razonode od kojih se nije moglo živeti. Bar to nije bilo moguće u selu. Mladi student, znajući svoje imovno stanje, brzo je uvideo prednosti velikog grada ako si za pesmu bogomdan. Studirajući počeo je pevati po beogradskim kafanama. U početku je to bilo na molbu orkestara da ga puste da otpeva poneku pesmu. Naravno, za badava. Kasnije su iskusni beogradski muzičari shvatili da imaju pred sobom mladića božanstvenog glasa. Aca je pevao sevdalinke i srpske narodne pesme šumadijskog melosa. Gosti beogradskih kafana nikako da se odluče da li je Bosanac ili Šumadinac. Na pamet im nije padalo da je Sremac dok ga nije pod svoje uzeo čuveni primaš Radio Beograda Todor Familić, Sremac iz Zemuna, čuvši ga u nadaleko čuvenoj beogrdskoj kafani „Orač“.

Dejanović je sa 24 godine primljen za stalnog pevača Radio Beograda. Tada je bio pri kraju studija.
Usledili su konceti sa grupom najpoznatijih pevača tog doba širom Jugoslavije. Aca je postao zubar i zaposlio se da radi ono što je kao dečak sanjao u svojim Ledincima. Najveći deo svog života proveo je u Sremskoj Mitrovici, odatle išao širom sveta i u nju se vraćao.

Na tim putovanjima gde je pevao narodu sreo je svoju životnu saputnicu Jelenu Keler koja je rasla u Bijeljini i u Mačvanskoj Mitrovici gde joj je otac imao zanatsku radnju u vreme Drugog svetskog rata.

Jelena je imala veoma prijatan bajkovit glas. Kad je osnovan Državni ansambl narodnih pesama i igara „Kolo“1949. godine među prvim je bila primnjena na audiciji.

Veoma je teško nabrojati sve nazive pesam koje su pevali Aca i Jelena Dejanović. Šira publika to zna. Doktor Aca je pevao skoro do poslednjeg dana svog života.


YouTube: Aleksandar Dejanović

Izvor: Sremske novine/Ozon/RTV

Možda Vam se svidi i