Ništa novo od Kriznog štaba: Sve mere koje postoje ostaju na snazi i tokom praznika

Od strane Ozon
0 komentar

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je nakon sednice da je štab došao do zaključka da sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu.

Dodala je da opšte mere – nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance daju rezultate.

Apelovala je na građane da se vakcinišu i napomenula da je zaključno sa današnjim danom u Srbiji vakcinisano 58,7 odsto punoletnih građana.

„Kad smo sumirali šta se dešavalo poslednjih nedelja sa epidemiološkog i kliničkog aspekta, došli smo do zaključka da sve mere koje su i do sada važile važe, treba da se nastave i u narednom vremenskom periodu“, rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević.

Napomenula je i da su kovid propusnice dale efekte. „Razmatrali smo i mogućnost kontrole mera, sagledavajući sve navedeno, ovo je zajednički zaključak“, kaže epidemiološkinja i ministarka.

Na pitanje N1 kakva je istinska atmosfera bila na sednici, da li je bilo različitih mišljenja, rekla je da su prioriteti zdravstveni apsekti, da je bilo diskusije kao i uvek i iznošenja različitih indikatora.

„Sagledali smo i učestalost obolevanja, umiranja, popunjenost bolnica, procenat pozitivnosti… Analizirajući sve te činjenice i efekat uvođenja kovid-propusnica, efekat neuvođenja ranijeg raspusta, efekat da nam tek predstoji raspust, doneli smo zajednički odluku da je to najbolja mera. Imaćemo, naravno, sastanak Kriznog štaba i odmah posle ove godine. Svi smo diskutovali i ponovili da ide period praznika kada se svi više okupljamo, to je nešto što nas sve plaši ali nadamo se da će svako poći od sebe i imati osećaj da je virus tu i da će svako uticati bar na jednu osobu da se vakciniše“, navela je ona.

Kako je navela, kao ispravna ispostavila se odluka da ne bude ranijeg raspusta, jer se u školama situacija nije pogoršala.

„Moramo da budemo svesni da je virus tu, od pre nekoliko dana smo i zvanično detektovali i prisustvo omikron soja koji se brže širi od drugih sojeva“, dodala je ona, osvrćući se na to da je sada period slavlja i proslava.

Podsetimo, lekari okupljeni u udruženju Ujedinjeni protiv kovida nešto ranije pozvali su zdravstvene vlasti u Srbiji na hitnu akciju, imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju koju, kako navode, karakterišu nepostojanje adekvatnih protivepidemijskih mera i oglušivanje o one koje postoje na papiru, nedovoljan odziv stanovništva za vakcinaciju i prisustvo omikron varijante SARS-CoV-2 virusa.

„Naglašavamo da će svi oni koji budu dozvolili i oni koji budu organizovali masovna okupljanja za vreme predstojećih slavlja i novogodišnjeg dočeka i oni koji su samo deklarativno protiv toga (medicinski deo Kriznog štaba) biti direktno odgovorni za umiranje ljudi. Oni koji planiraju doček organizovan u korist prenošenja virusa neka shvate da je poništeno slavlje bolje nego poništen život i neka misle na svoje starije, svoju decu i svoje zdravstvene radnike“, poručili su Ujedinjeni protiv kovida.

Na pitanje da li je u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji primereno organizovanje masovnih proslava za doček Nove godine, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao se na svest građana o rizicima i preventivne mere organizatora, dok je predsednica Vlade Ana Brnabić one koji pitaju označila licemerima.

Možda Vam se svidi i