Netipična, neobična, izuzetno zanimljiva izložba. Izložba vredna divljenja! VIDEO

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Galeriji “Lazar Vozarović” u Sremskoj Mitrovici otvorena je izložba Ronilačkog kluba “Žuta foka”.

Na izložbi koja će biti postavljena, po najavi organizatira, do kraja leta, posetioci će moći da vide širok spektar aktivnosti kluba u spoju umetnosti i umeća u obradi drveta na jednom mestu. Raznovrsna i jedinstvena postavka izložbenih eksponata biće u potkrovlju Galerije.

Posetioce čeka jedna izuzetno zanimljiva izložba koja obiluje predmetima izrađenim od prirodno konzerviranog drveta starog više hiljada godina izvađenog iz reke Save od strane ronica “Žute foke” koji su zatim to drvo pretvorili u prave predmete primenjene umetnosti.

Centar za kulturu „Sirmijumart” i Ronilački klub „Žuta foka” iz Sremske Mitrovice, uz podršku Gradske uprave za kulturu i sport i Galerije „Lazar Vozarević”,organizovali su ovu izložbu eksponata „Sirmijum kroz vekove”. 

Posle višedecenijskog istraživanja reke Save, Ronilački klub „Žuta foka”, predvođen Branislavom Pavlovićem Žutim, odlučio je da svoje ideje i maštu spoji sa maštom i idejama sremskomitrovačkih slikara, kolara, kovača, užara, kožara. Produkt pomenutog je najoriginalnija izložba Srbije u zadnjih par godina, a koja je izazvala ogromno interesovanje i van nje.

Ikone na hiljadugodišnjem drvetu (pronalaženom na dnu Save), nameštaj, krstići, noževi, satovi, šankovi, nakit, predstavljaju Sremsku Mitrovicu u do sada neviđenom svetlu na ovim prostorima. Ova izložba je nastavak prethodne, kojoj su dodani originalni muzički instrumenti, ogledala, zidne stene i nove ikone. Inače, u oktobru je zakazana i promocija ovih umetničkih dela u kripti Hrama Svetog Save.

Zoltan Hegediš direktor Centra za kulturu „Sirmijumart” rekao je da se ovaj projekat već dugo priprema u saradnji sa Ronilačkim klubom „Žuta foka” ali zbog epidemije nisu mogli ranije da ga realizuju. „Možda je i dobro, jer se cela priča složila, neki novi artefakti su izvađeni i obrađeni, sad je ova izložba još bogatija, nego što je trebalo da bude prošle godine, kad smo planirali ovaj projekat. To je jedna priča koju planiramo da nastavimo i u nekom drugom obliku i obimu, u narednom periodu. Ovo je prva izložba ovog tipa, a ima i nekih novih ideja. Zahvaljujem se Gradskoj upravi za kulturu i sport na podršci, svima koji su učestvovali u pripremama i organizaciji izložbe. Izložba je otvorena i možemo smatrati da je ovo, sad već, stalna postavka jer ona će tu biti do daljnjeg. Posetiocima se preporučuje, zbog epidemijskih uslova, da dolaze u malim grupama. Poručio bih građanima da dođu da pogledaju i da uživaju u ovoj izložbi”.

Pronađeni arheološki artefakati, su poslužili kao inspiracija za izradu čitavog niza predmeta primenjene umetnosti. Branimir Pavlović Žuti idejni vođa tog kluba koji je izvadio materijal iz vode, pretežno drvo, uobličio ga je u neibična i nesvakidašnja dela sa umetnicima koji su oslikavali drvo, pravili prava umetnička dela neprocenjive vrednosti.  „Trebalo bi dela sama sve da kažu, pokušali smo da napravimo ambijent koji će sam za sebe da vam sve kaže. To je već više trideset godina trajanja našeg kluba. To što smo pokazali na ovim slikama, na ovim komadima nameštaja vredno je pažnje i trebalo bi da to ljudi vide. Svakoj stvari smo se posvetili kao nekom eksponatu i od toga smo probali da napravimo upotrebni ili umetnički predmet. Oslikali smo jedan deo predmeta i to je priprema za izložbu koja će biti u kripti Hrama Sveti Sava. Imaćemo izložbu i na Kritu u jednom predivnom gradu Retimnu i verovatno i drugde. Oslikali smo naš grad Sirmijum, hrišćanske svetitelje Irineja, Dimitrija, Anastasiju i most koji je bio na toj reci. Sve to na našem drvetu koje smo pronašli u Savi, nastalo je kao plod dugogodišnjeg rada jedne grupe ljudi. Želim Vam da uživate, prenesete sliku, ali je bolje da zainteresovani, svrate u Galeriju i samo uživaju”, rekao je Branimir Pavlović Žuti.

Autor portreta na drvetu su slikar Vukašin Govedarica, Branimir Pavlović Žuti, Vesna Zec…

Vesna Zec- Samouka umetnica

Vesna Zec, kako kaže, sarđuje sa “Žutim Fokama” oko sedam godina. Lepih sedam godina ljubavi prema ovoj umetnosti. Život je nosi na mnoge strane, posao, deca, obaveze domaćice… ali uvek se vraća ovoj ljubavi. Smatra da hobi polako prerasta u posao. Nada se tome, ne zbog zarade ili slično, oseća se dobro stvarajući i ljubav ne može da prestane, samo jača. Ovo su njenih srećnih sedam godina, jer trenuci u radu opuštaju i nadahnjuju.

Kroz samu nesvakidašnju izložbu uživali su i posetioci, a organizatori su odlučili da ovoj izložbi dodaju još jednu umetnost, muziku. Tokom prve večeri, posetioci su mogli da uživaju i u odličnoj muzici, umetnika u ovoj oblasti.

Današnje otvaranje izložbe za sve posetioce, osim uživanja u delima, ovo veče je pokazalo ono što i u Svetu, može retko da se vidi: Netipičnu, neobičnu, izuzetno zanimljivu izložbu.

Reka Sava krije mnoge tajne. Neke su izašle na videlo zahvaljujući roniocima kluba “Žute foke”, koji decenijama unazad kad god vremenske prilike to dozvole istražuju rečno dno.

Od drveta pronađenog u reci oni oblikuju različitte predmete i iscrtavaju ih, a najčešći motivi su religiozni. Mitrovčani sa oduševljenjem reaguju na tako nastala dela kada su u prilici da ih vide.

Ronioci “Žute foke” kao svoje najveće dosadašnje dostignuće smatraju pronalazak Irinejevog stuba 2012. godine. Radi se, kako mnogi smatraju, o veoma značajnoj relikviji koja je bila deo srednjovekovnog mosta podignutog u čast Svetog Irineja. 

Možda Vam se svidi i