Nedimović: Posle 30 godina piletina iz Srbije na EU tržištu

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržištu. Kada je reč o svinjskom mesu, imaćemo još jednu kontrolu u februaru, ali mi smo svoj posao završili„, poručio je Nedimović iz Brisela.

Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe. Poslednji put kada je Srbija bila prisutna na evropskom tržištu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama, bilo je još u doba SFRJ. U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru. „Sada otvaramo nova tržišta sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravimo dodatnu vrednost„, ocenjuje Nedimović. U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministar Branislav Nedimović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti. „Ako to uradimo sada, imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnosti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi- da ti je sve otvoreno i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš„, kaže Nedimović. Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina. Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma u zemljama u procesu pristupanja.

Tanjug

Možda Vam se svidi i