Ne pronalazite izgovore i vodite računa o zubima i u doba Korone (Video)

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Odlazak kod zubara nije uvek prijatan, a i Korona je u prošlih godinu dana zaustavila na neko vreme odlazak zubaru. Više razloga nema da se kod zubara ide redovno.

U svakoj zubarskoj ordinaciji mere pre ulaska u ordinaciju su veoma stroge pa je i mogućnost zaraze veoma mala.

Mi smo obišli ordinaciju dr Vladimirov.

Epidemija koronavirusa značajno je promenila sistem rada stomatoloških ordinacija, pa tako pacijenti pre ulaska u ordinaciju moraju da poštuju određenu proceduru: da prođu dve barijere, dezinfikuju ruke, popune obrasce i da im se izmeri temperatura.

Stomatološka ordinacija „Vladimirov“ obezbedila je sve mere zaštite kako bi svoje pacijente, ali i svoje osoblje, zaštitila od eventualne infekcije. Jednokratni mantili, zaštitne hirurške maske, zaštitne naočare, kape i viziri su deo njihove svakodnevice. Takođe, preduzeli su i još mnogo velikih i malih koraka u cilju sprečavanja prenošenja ove infekcije u ordinaciji. 

Pošto su se mnogi pitaju kako rade stomatolozi, mi smo se na licu mesta i uverili.

Primenjuje se redovna dezinfekcija površina i predmeta sa kojima je pacijent bio u kontaktu. Stolice su razmaknute u čekaonici. U ordinaciji pacijenti se zakazuju tako da se i ne sretnu (satnica se prilagodjava da postoji pauza izmedju dolaska pacijenta). Kad god postoji mogućnost, zamoli se pratnja da napusti ordinaciju. Pacijent mora oprati ruke nakon ulaska u ordinaciju i potom ih dezinfikovati.

Tokom noći UV lampe rade bez prestanka.

Stomatološke sestre koje rade u ordinaciji sa velikim entuzijazmom svakodnevno rade punom parom kako bi sve ove mere bile preduzete na vreme i bez izuzetka. 

Njihova predanost odnosi se pre svega na detaljnu dezinfekciju ordinacije posle svakog pacijenta. To uključuje sve površine sa kojima je pacijent bio u kontaktu – od ulaska u ordinaciju (kvake), preko čekaonice, do stomatološke stolice i njenih pratećih elemenata. 

Dr Violeta Vladimirov, vlasnica ordinacije i stomatolog

“Tokom vanrednog stanja bilo je prekida u radu, radili smo tek od maja, ceo mart i april smo bili u prekidu, sem za hitne slučajeve, to je bila preporuka stomatološke komore, mi smo radili onako kako nam je preporučeno, svi hitni slučajevi su primani uz sve mere opreza.

Kada je pik talasa, gradjani manje posećuju zubara ali kako se odredjeni talas smanjuje tako se i broj pacijenata vraća na normalu.

Što se tiče mojih kolega, bilo je nekih koji su bili zaraženi ali uglavnom, iz mojih informacija, to nije bilo u ordinaciji, uglavnom van ordinacije.”

Nada Kozlina, u stomatologiji je oko 40 godina, dugo godina je bila glavna sestra na stomatologiji u Dispanzeru, Domu zdravlja na Savi. Posle svog odlaska u penziju odlučila je da radi sa doktorkom Violetom i jako je zadovoljna.

“Jednim delom radnog veka sam i bila vezana za rad sa decom i moj predlog je da roditelji vode računa, da decu vodi kod zubara redovno, da kontroliše svoje dete i adekvatno reaguje i dovede svoje dete kod stomatologa.

Što se tiče dolaska naših ljudi iz inostranstva, prethodnih godina imali smo pacijenata iz inostranstva, tu je došlo do proredjivanja zbog ulaska u zemlju, izlaska iz zemlje, PCR testova, karantina itd..Dolazili su na kraće, koga takoreći muka natera.

Pre korone smo bili opušteni, sve grane medicine, stomatologija u našoj ordinaciji jeste da se maska i rukavice nose uvek, kako je došla korona počeli smo sa vizirima, ugradili smo UV lampe koje rade po celu noć da bi ujutru bio sterilan prostor, dva pacijenta se ne sreću, nikad se ne zna, čovek dodje a mi ne znamo da je on nosilac zaraze. Posle vakcinacije nadamo se da će se sve vratiti u normalu, da ćemo moći da funkcionišemo kako bi trebalo.

Za 40 godina nikada nisam kući išla sa nekim polusvesnim strahom, imam supruga kući u zrelim godinama, unuka koji dolazi, koji ide u teretanu. Mi smo se ogradili, vodili računa, imali smo alkohol 70%, pranje ruku, bez bliskog kontakta, bez zagrljaja. Svoj posao toliko volim da nikad nisam pomislila da prekinem da radim ovaj posao i mislim da ću ovde završiti svoj vek. 

Finansijski jeste teško, teže je, dažbine su ostale ali sve zavisi od stomatologa, kako radi i koliko je spreman da radi. Bilo je reprograma, plaćanja dažbina ali to se sve svede na isto, banke su se tu malo ogradjivale, tako da je bilo bolje za vreme korone plaćati to sve a mi smo tako i radili.”

Možda Vam se svidi i