NBS: Rast inflacije iznad gornje granice cilja do sredine naredne godine

Od strane Ozon
0 komentar
Narodna banka Srbije (NBS) procenjuje da će se inflacija u Srbiji do sredine naredne godine kretati iznad gornje granice ciljanog raspona i krajem godine vratiti u donji deo tog raspona, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je na prezentaciji novembarskog izveštaja NBS o inflaciji podsetila da je inflacija u oktobru iznosila 6,6 odsto međugodišnje, a ciljani raspon je tri odsto s odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Na rast inflacije je najviše uticao, kako je istakla, rast cena energenata i hrane, ali su procene da su ti faktori privremenog karaktera. 

„Vremena jesu krizna kada je inflacija u pitanju i jeste neka vrsta bure, ali nije u pitanju uragan i brod nije bušan. Ovu krizu smo dočekali spremnije nego prethodnu“, rekla je Tabaković

NBS je, kako je rekla, povećala projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije sa 6,5 odsto na raspon do sedam odsto.

„Srbija će u dve pandemijske godine ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi po pitanju privrednog rasta“, rekla je Tabaković.

Ukazala je da najveći izazov iz međunarodnog okruženja trenutno predstavljaju povećani troškovni pritisci koji potiču sa svetskog tržišta energenata, poljoprivrednih proizvoda i prerađene hrane.

Izvor: novimagazin.rs

Možda Vam se svidi i