Napreduju radovi na mostu preko reke Save kod Sremske Rače

Od strane Ozon
0 komentar

U toku su betonski radovi na izradi donjeg i gornjeg stroja mosta preko reke Save kod Sremske Rače na deonici Sremska Rača – Kuzmin, na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni stub, a u toku su radovi na izgradnji drugog, preneo je sajt Vlade Srbije. 

Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara. 

Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni stub, a u toku su radovi na izgradnji drugog. 

Most ima oko 5.500 kubika čeličnog materijala, koji se izgrađuje u pogonima u Istanbulu i transportuje se kamionima na gradilište. 

Uskoro sledi izrada hidroizolacije, asfalta i opremanje mosta. Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije.

Radivi se  izvode u predviđenoj dinamici, kvalitet odličan, a početo je i sa pripremnim radovima na trasi autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, koji će se započeti u narednim nedeljama, nakon kompletiranja projekta za izvođenje.

Prema rečima nadzornog organa Dragana Jocića na ovom gradilištu svi mladi inženjeri iz Srbije susreću se s najmodernijom građevinskom tehnologijom i pristupom u građenju mostova, što će im nesumnjivo omogućiti sticanje novih znanja i veština.

Ono što čini ovaj građevinski poduhvat jedinstvenim u zemlji, je to da u izgradnji mosta preko reke Save prvi put na teritoriji Srbije se primenjuju roboti i posebni laseri za skidanje nečistoća sa čelika, koje pomažu da se dostigne vrhunski kvalitet čelične konstrukcije mosta. 

Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rijekom dužine 330 metara.

Radove na dionici Kuzmin – Sremska Rača, u okviru izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, izvodi turska firma Tašijapi.

You may also like