Poruka majke iz Srbije koja odzvanja mrežama: Nadam se da nikada nećete videti roditelje koji ne znaju gde bi nakon što su odneli telo njihovog deteta

U Srbiji je danas mnogo zabrinutih roditelja kojima je potrebna podrška dok se suočavajući se sa rečenicama koje nijedna majka ili otac ne žele da čuju i lekarskim prognozama koje ne obećavaju, bore za zdravlje svoje dece.

Upravo tu podršku Joland Korora putem NURDOR-a svakodnevno pruža roditeljima čija deca su obolela od raka, a kako je i sama prošla kroz istu borbu, kada je njenom sinu kao trogodišnjaku dijagnostikovan maligni tumor bubrega, čini se da niko bolje od nje ne može da razume strah i patnju sa kojima se suočavaju. Ovaj put poslala je poruku podrške putem društvenih mreža, koju vam prenosimo u celosti.

Foto Facebook Joland Korora

Nadam se da nikada nećete čuti rečenicu: „Vaše dete ima rak“.

Nadam se da nikada nećete čuti reči: „Žao nam je, prognoza nije dobra“.

Nadam se da nikada nećete morati gledati kako vam dete pripremaju za hemoterapiju, uplašenog pogleda, koje vam govori: „Ne brini, mama, biće sve u redu“.

Nadam se da nikada nećete morati pridržavati svoje dete dok povraća zelenu žuč i nadam se da mu za ručak nikada nećete morati davati komadiće leda.

Nadam se da nikada nećete morati gledati kako onaj „lek“ za koji ste se molili polako uzima identitet vašeg deteta, gubeći kosu, postajući nalik kosturu, sve manje sposobno da hoda ili se kreće, gleda u vas i govori: „Biće sve u redu, mama“.

Nadam se nikada nećete gledati drugu majku dok sama, zgrčena u bolničkom hodniku, bez glasa jeca jer su joj rekli: „Ne možemo više ništa učiniti“.

Nadam se da nikada nećete videti porodicu kako stoji i ne zna gde bi sada, nakon što su odneli telo njihovog deteta.Nadam se da nikada nećete videti kako vaše dete izgleda na stolu za radioterapiju, tu malu glavu vezanu kaiševima.Nadam se da nikada nećete saznati kako je to kada odvedete svoje dete (zahvalni, a tako preplašeni) kući u kolicima jer mu je hemoterapija oštetila mišiće, jer je 15 kilograma lakše, bledo, bez kose i uplašeno…

Pa vas onda pogleda i kaže: „Biće sve u redu, mama“.Nadam se da nikada nećete morati čuti ono malo prijatelja što je još ostalo uz vas kako govore: „Hvala Bogu što je sad sve gotovo“, jer vi znate da ništa nije gotovo, da neće još dugo biti gotovo.Život se pretvori u krug doktora, krvnih slika, magnetnih rezonanci, a vi pokušavate živeti normalno, otupeli od straha da bi bilo koji od tih testova mogao „reći“ : „Rak se vratio“. Nadam se da nikada nećete morati doživeti nijednu od ovih stvari.

Ali zato budite podrška onima koji pate, koji se bore, koji se boje i koji se mole za svaki novi Dan.

Godišnje u svetu oboli oko 250.000 dece. U Srbiji oko 350. Najačešći oblici su leukemija, maligne bolesti mekih tkiva i tumori mozga. U našo zemlji se uspešno izleči tri četvrtine dece obolele od raka i najveći broj njih nema nikakve posledice od terapija.

Možda Vam se svidi i