Na jednom mestu svi zdravstveni pregledi – eZdravlje

Od strane Ozon
0 komentar

Putem portala eZdravlje svim građanima dostupan je jedinstveni elektronski zdravstveni karton, u kome će biti podaci pacijenta iz svih zvdravstvenih ustanova dostupni građanima u svakom trenutku, rečeno je na predstavljanju u Vladi Srbije.

– Od danas će svi naši građani moći elektronski, preko portala euprava ili portala eZdravlje, da pristupe svom kartonu i svim svojim zdravstvenim podacima i da na jednom mestu vide kad su bili kod lekara, kakvi su im izveštaji i da zakazuju preglede – rekla je premijerka Ana Brnabić.

A to će, kako je navela, na jednom mestu imati i njihov izabrani lekar, prenosi Danas.

Prema njenim rečima, do sada je u sistem uvezano 70 odsto zdravstvenih ustanova, od toga 145 od 150 domova zdravlja, a u drugom kvartalu biće 100 odsto.

Brnabić je objasnila da je elektronski karton bezbedniji od papirnog, a štedi i troškove građanima.

– To pomaže i da građani budu i eksterni kontrolori zdravstvenog sistema i kad dobiju račun za zdravstvenu uslugu moći će da kontrolišu čitav zdravstveni sitem – navela je Brnabić.

Karton u elektronskom obliku, za razliku od papirnog, ima punu kontrolu i zaštićen je od zloupotreba ličnih podataka, jer su u bazama pod punom kontrolom.

Sledeći korak će biti da se uveže privatno zdravstvo, kao i laboratorije i lekari specijaliste.

Kako je najavljeno, planira se integracija javnog i privatnog zdravstva, a u narednom periodi u sistemu će se videti svi nalazi sekundarnog i tercijalrnog nivoa, odnosno klinika i kliničkih centara.

Na predstavljanju je kao ilustrativan primer navedeno da će beba koja se sad rodi, kad bude punoletna u svom kartonu imati sve preglede od rođenja, uključujući krvnu grupu, eventualne alergije, nalaze krvi i krvne slike, uz sve analize i primljene terapije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će privatni zdravstveni sistem da bi se uključio u ezdravlje morati da uvede sistem koji će ga podržavati i da će biti moguće i da dobijaju zdravstveni karton iz državne zdravstvene zaštite.

Možda Vam se svidi i