VIDEO Na deponiju „Srem -Mačva“ dopremljena savremena drobilica za kabasti otpad

Od strane Ozon
0 komentar

Na Regionalnoj deponiji „Srem -Mačva“ kod Sremske Mitrovice, dopremljen je roto-šreder, odnosno drobilica za kabasti otpad Na deponiji je demonstriran rad mobilnog šredera (drobilice) otpada nemačke firme Eggersmann, namenjenog za rad na regionalnim i divljim deponijama. Srbislav Petković, ispred fonda EUvele, naveo je da ovaj fond 70% sufinansira sredstva, fond daje mašine. “Od januara smo prisutni u Srbiji, imaćemo test mašine i testiramo, i nakon toga napraviti dogovar o sufinansiranju. Ovaj Fond je prvi put organizovao u Srbiji da se sufinansiraju isključivo mašine za reciklažu. Ako mašina odgovara, zajedno ćemo sa gradom dogovoriti, konkurisati za sredstva Evropske unije”, rekao je Srbislav Petković.

Demostracija rada drobilice obavljena je u krugu deponije  “Srem-Mačva”. Višestruke mogućnosti i prezentaciju ovog postrojenja u drobljenju kabastog otpada koji su demonstrirali stručnjaci fonda EUvele ispratio je i načelnik za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Ridjošić Dražen. “ Mašina omogućava veći vek rada deponije, kao i uklanjane divljih deponija. Na mašini postoji nož koji može da se koriguje, usitnjavanjem drvenog otpada možemo dobiti i brikete. Ova mašina omogućava i da se izvrši nasipanje na atarskim putevima”.

Sledećeg meseca stiže, nova, veća i jača mašina u odnosu na ovu, probaćemo, pa ćemo videti kako ova mašina, vrši otklanjanje divljih deponija, dodao je Ridjošić Dražen.

Imajući u vidu da kabasti otpad predstavlja veliki problem za tretman u svim većim i razvijenim gradovima, ulaskom u ovakvu investiciju nakon demonstracije rada mašina, na deponijama će se u velikoj meri rešiti jedan od problema upravljanja otpadom.

Fond koji je danas izvršio demonstraciju, bavi se sufinansiranjem isključivo mašina za reciklažu, i zajedno sa zainteresovanim upravama, konkuriše za sredstva Evropske unije.

You may also like