Na Danu romske muzike deca pokazala umeća sviranja

Od strane Ozon
0 komentar

U Deronjama je u sredu, 7. jula, održana prva takmičarska manifestacija “Međunarodni dan muzike – Dan romske muzike” na kojoj su romska deca pokazala svoja umeća.

Organizacijom ovakve manifestacijom ukazalo se na značaj muzike kao elementa kulturnog identiteta Roma, a takođe da podrži i ohrabri decu da nastave da sviraju i muzički se obrazuju tako što će najbolji među njima prema oceni žirija na poklon dobiti muzičke instrumente.

Na ovogodišnjem spektaklu, najmlađa učesnica bila je iz Sremske Mitrovice. Natalija Turudić ima osam godina i đak je osnovne škole „Sveti Sava “ , i učenica Muzičke škole “Petar Krančević”, koju uči nastavnica Teodora Manjenčić. Ona je pokazala svoje umeće koje je stekla za samo jednu godinu pohađanja škole violine, na ovogodišnjem festivalu u mestu Deronje.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je bio pokrovitelj “Dana romske muzike” u Deronjama.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine je bio pokrovitelj “Dana romske muzike” u Deronjama. Članovi Nacionalnog saveta, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i predsednik Saveta MZ Deronje Igor Praća su svojim prisustvom podržali kako ovu manifestaciju, tako i romsku decu koja se bave sviranjem različitih instrumenata.

U dve kategorije – mlađi i stariji uzrast osnovne škole – dodeljene su četiri ravnopravne nagrade, četiri instrumenta, a tri je obezbedio Romski kulturni centar Pančevo.

Možda Vam se svidi i