Muzikom poje duše. Aleksandar Ciganović i hor “Svetosavci” VIDEO

Od strane Ozon
0 komentar

Aleksandar Ciganivić, đakon pri crkvi “Sveti Stefan” u Sremskoj Mitrovici,  muzikom se bavi od malih nogu. 

Aleksandar Ciganivić, od 18. oktobra prošle godine počinje svoju službu. Prva služba, praksa, bila je u Sabornoj crkvi  gde je proveo nekoliko meseci, i nakon toga počinje svoju službu u crkvi “Sveti Stefan” u Sremskoj Mitrovici.

Aleksandar je završio šest godina muzičke škole u Sremskoj Mitrovici, odsek harmonika. Kako kaže, još od malih nogu, majka je primetila da ima talenat za muziku, a s obzirom da je njegova majka završila Pedagošku školu, u kući su već imali harmoniku, i tako je izbor pao na taj instrument.

Tokom kasnijeg školovanja, kada Aleksandar upisuje Teološki fakultet, ljubav prema muzici ne prestaje. Tokom fakulteta upisuje solo pevanje i klavir.

Aleksandar Ciganivić je danas na praksi pri crkvi u Sremskoj Mitrovici, nakon koje će postati i zvanično đakon. On je i otac, suprug, solo pevač, pisac i vodi dečiji crkveni hor “Svetosavci”. Uspeva sve, jer mu ništa ne pada teško u životu, za sve nalazi vreme.

Pravoslavna crkva “Svetog arhiđakona Stefana”, po rečima Aleksandra Ciganovića do sada nije imala dečiji hor, a deca koja trenutno dolaze na probe hora su srećna i redovno jedva čekaju neke nastupe. 

Ono što je zanimljivo jeste da roditelji neke dece koja trenutno pevaju u horu do sada nisu dolazili u crkvu, a sada su redovni, pa se čak neki i od njih pričeste, reči su đakona Ciganovića.

Kako se rodila ideja osnivanja hora “Svetosavci”

Aleksandar Ciganović predaje kao veroučitelj u selima Grgurevci i Šuljam i već tamo je počeo da okuplja decu ali su nastupali samo za velike praznike. Trenutno predaje u školi “Sveti Sava”.

Kada je počeo da radi u starijim razredima, čuo je za nekoliko devojčica koje su lepo pevale i pozvao ih u hor. U početku je bilo svega 6-7 devojčica, ali od januara ove godine, saznao je za još dece i učenika škole sa lepim glasom i željom da zapevaju u horu.

Sada hor ima 25-30 aktivnih članova.

U planu ima još dosta lepih aktivnosti a probe imaju utorkom i subotom, dva puta nedeljno u periodu od 19:00 do 20:00 časova.

Aleksandra Ciganović se bavi i pisanjem, do sada napisao pet knjiga. Lepa reč i muzika su svakako njegova velika ljubav.

A kada je rad sa decom i horskim aktivnistima u pitanju, Ciganović kaže da je teško na neki način, deca su dosta aktivna i treba ih usmeriti i dati im prikladan savet ali ga čini srećnim to što su deca u crkvi. Treba još mnogo stvari da se uradi, jedna od njih je i horska uniforma. 

“Roditelji dosta pomažu, uskoro se sređuje i bina i planira se izrada jednobraznih haljina”.

Ciganović je pozvao sve ljude dobre volje da pomognu i da se jave, putem društvenih mreža ili da ga potraže u Crkvi.

Majka Anđele, koja peva u horu rekla je da je ovo radost dece a nikako obaveze. Njeno dete je uvek pita kada će nove probe i koncerti. Spremaju se za Vidovdanski koncert.

I ova majka, smatra da je i roditeljima i deci potrebna pomoć, za sada oko haljina: “Mi smo glasali za haljine ali nam fale sponzori”. Ali, dodaje da 

uživaju zajedno  sa decom, snimamo ih i gledamo, a problemi će se rešuti jer svi zajedno bodrimo našu decu i učestvujemo u svakom njihovom trenutku.

Duhovna poruka najbitnija


U svom radu, duhovnom i muzičkom, već je pridobio Sremsku Mitrovicu. Građani su vrlo brzo navikli da ga viđaju sa decom u horskom
izvođenju, a svoje reči, najčešće one duhovne, prenosi im direktno, u crkvi, ali i kroz muziku.

Radostan je najviše, kako sam ističe, kad vidi da pesme pevuše deca, najiskrenija bića.

Možda Vam se svidi i