Muzej Srema za MALIŠANE SA KOSOVA I METOHIJE

Od strane Ozon
1 komentar

Muzej Srema, zajedno sa autorkom izložbe “Džingis Khan i Savremeno stvaranja sveta”,  Tijanom Sićević, učestvuju u  humanitarnoj akciji pod nazivom „Kosovo je srce našeg srca“. 

Kako je rekao Vučić Stefan, zamenik direktora Muzeja Srema, ovo je mali i skroman doprinos kako bi socijalno ugrožena deca sa Kosova otišla na more. 

  • Tijana će donirati tri skice Muzeju Srema, a Muzej Srema je uplatio 12.000 dinara na račun humanitarne organizacije „Srpska solidarnost“. Na taj način pokušaćemo da bar malo nabacimo osmeh na lice toj deci i da im ulepšamo leto i letnji raspust. Mi smo jedna mala i skromna institucija i 12.000 dinara smo uplatili na račun organizacije, pokušavamo maksimalno da se priključimo toj organizaciji kako bi mogli da omogućimo toj deci sa Kosova da i oni osete malo sreće i zadovoljstva i nekog bezbrižnog detinjstva, rekao je Vučić

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, humanitarna organizacija Srpska solidarnost i NVU Stupovi iz Crne Gore, organizovali su letovanje u Sutomoru na Crnogorskom primoriju za decu sa Kosova i Metohije. 

Branko Antić iz humanitarne organizacije Srpska solidarnost rekao je grupa dece i nastavnika, već na letovanju ali i da će se projekat „Kosovo je srce našeg srca“ nastaviti nakon leta u i septembru.

  • Ovu priliku bih iskoristio da se zahvalim Muzeju Srema i umetnici Sićević, koji su pomogli naš projekat koji sprovodimo zajedno sa kancelarijom  za Kosovo i Metohiju i NVO iz Crne Gore koji se zove „Kosovo je srce našeg srca“ gde planiramo da u septembru ako Bog da, ako sakupimo dovoljno sredstava povedemo još 100 mališana na Crnogorsko primorje, neki od njih će po prvi put videti more, to su deca iz socijalno ugroženih porodica, južno od Ibra, iz naše Južne Pokrajine. To je treća i četvrta grupa, pošto su prva i druga grupa dece već boravila u Sutomoru, zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim kompanijama. Iskoristio bih ovu priliku ako želi još neko da se priključi ovom našem projektu može nam se obratiti da bi što više dece ove godine mogli da vidi more i da letuje na moru.

Ovo nije jedini projekat, trenutno radimo na projektu „Sveske solidarnosti“ gde pripremamo sada školski pribor i sveske za naše male heroje sa Kosova i Metohije, da ih obradujemo 1. septembra, da im obezbedimo školski pribor i sveske. Prošle godine smo to uradili sa tabletima i laptopovima, zato što je nastava bila online zbog situacije a 2019 smo obezbedili za 1030 dece sa Kosova školski pribor, dodaje Branko Antić.

Umetnica Tijana Sićević je sa Kosova. Izbegla je sa sedam godina.

  • Kada je bilo otvaranje moje izložbe u Muzeju Srema, Džingis Kan i Stvaranje savremenog sveta, jedne izložbe koja je meni poprilično značajna a i dosta popularna jer putuje Srbijom. Odlučila sam da doniram skice, jedini uslov jeste bio da se donacije preusmere ka nekom detetu, zatim su iz Muzeja Srema odlučili da to bude donacija za decu sa Kosova, što je meni još draže s obzirom da sam ja neko ko je rođen na Kosovu i ko je izbegao sa Kosova.

Ja sam u toku svog odrastanja i življenja dosta puta učestvovala u raznim humanitarnim akcijama, ali mnogo puta su odrasli ljudi meni bili primer kako treba živeti i na koji način treba biti human. Tako sam odlučila da i ja budem primer nekome ko će sutra nekoj novoj deci biti primer na koji način treba da se živi, radi i pomaže drugima. 

Sa punih sedam godina sam izbegla sa Kosova, evo pre dve godine sam prvi put uspela da odem u svoj rodni grad i da opet kročim na Kosovo, za mene je to bilo izuzetno emotivno i izuzetno snažno, duhovno i životno.

Kosovo je moje rodno mesto, u mom je srcu, to je moja srž i prosto kosovska krva teče u meni, sve što sam ja potiče odande i osećam u sebi kosovski duh koji prenosim gde god da sam.

Ideja za izložbu je potekla od knjige Džeka Vedenforda, američkog antropologa, krenula sam da istražujem, ono što je karakteristično za mongolski način jeste snaga duha i borbenost i na taj način sam nekako prepoznala da je to nešto što postoji u Srbima i htela sam da podstaknem Srbe da se sete ko su i šta su.

Sledeća destinacija je Vrnjačka Banja, Niš, Gračanica, što ja jedva čekam, ove godine su svi termini popunjeni a videćemo i ideju sa saradnju sa Crnom Gorom. 

Popularna je izložba, svi pronalaze nešto lepo u njoj, ima dosta posetilaca, dosta mladih, istoričara…

Ko želi da pomogne da MALIŠANI SA KOSOVA I METOHIJE putuju na more, sredstva mogu donirati na žiro račun:

340-11013053-38

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Komentari su zatvoreni.