Mitrovica NE ZABORAVLJA.

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predstavnici lokalne samouprave grada Sremska Mitrovica danas su položili vence na grobnicu interniranih srpskih ratnika iz Prvog svetskog rata, na Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici, kao sećanje na 5. novembar dan kada je grad oslobođen vlasti Austrougarske monarhije. Venci su položeni i na Spomen-groblju, u čast stradalima tokom Drugog svetskog rata, 1. novembra – Dan oslobođenja grada.

Upriličeno je obraćanje gradonačelnice, gostima i građanima, povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Sremske Mitrovice u Prvom svetskom ratu, a okviru Novembarskih dana.

Predstavnici gradske uprave položili vence, u ime grada venac je položila gradonačelnica Svetlana Milovanović. Ceremoniju su uveličali predstavnici republičkog SUBNOR-a, kao i ambasada Rusije i Belorusije u Srbiji.

Spomenik interniranih srpskih ratnika iz Prvog svetskog rata nalazi se na starom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici, a već po tradiciji, u novembru mesecu,  svake godine venac polažu predstavnici lokalne samouprave kako bi odali poštu srpskim ratnicima.

Na Spomen-groblju tokom Drugog svetskog  rata streljani su sremski rodoljubi, a samo tokom jedne septembarske noći na tom mestu streljano je više od 700 Sremaca.

 „Drugi svetski rat i posleratni period su zaokružili položaj i značaj Sremske Mitrovice u novom dobu. Veliko stradanje naroda učinilo je da Mitrovica iz rata izađe sa tek nekoliko hiljada žitelja. Oslobodilačke godine 1944. i 1945. bile su ujedno i godine žalosti za tragično palim životima, pogotovo posle pogroma naroda na današnjem Spomen groblju, mestu stradanja jednakom kragujevačkim Šumaricama. Borca ne određuje obeležje, već hrabrost, duh i udar na neprijatelja. Čuvanje tradicije na antifašizam je podsećanje šta je sloboda, šta je mir, kako sloboda lako može pasti u ruke zla i kako mir može biti ugrožen. Zato istoriju treba poštovati, ceniti, iz nje učiti za budućnost. Budućnost u kojoj mir nema alternativu je politika naše zemlje. Budućnost naše zemlje i našeg grada su stabilnost, prosperitet, jaka privreda, uređini gradovi, bogata sela. To je naša budućnost, koju možemo da planiramo zahvaljujući prošlosti i slobodi koju su nam osvojili preci“, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

U znak sećanja na dan kada je u petodnevnim borbama 16. divizija uz pomoć Crvene armije oslobodila grad u Drugom svetskom ratu, vence su na Spomen groblju položili i predstavnici ruske ambasade.

 „Dan oslobođenja Sremske Mitrovice jedan je od značajnih primera borbe protiv fašizma u ime slobode i da nikad ne sme da se zaboravi šta se dešavalo pre 77 godina. Važno je sećati se izgubljenih života. Borbe za oslobođenje Sremske Mitrovice su bitan činilac zajedničke istorije Srbije i Rusije. U borbama su učestvovale partizanske jedinice zajedno sa Crvenom armijom, koja je bila i ključni faktor, Šesnaesta vojvođanska divizija i 36, Šesta lička, Jedanaesta krajiška, kao i 21. srpska“, rekao prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Igor Kiselev

Pored sremskomitrovačkog pravoslavnog groblja Nemci i ustaše su od 1941. do 1944. ubili oko 7950 ljudi i žena. Izmučene žrtve su bajonetima primoravane da same sebi kopaju raku. Na Spomen groblju je sahranjeno i 308 boraca narodnooslobodilačke vojske, koji su pali za oslobođenje Sremske Mitrovice, kao i 20 vojnika bugarske i 18 vojnika Crvene armije. Tu su sahranjeni i posmrtni ostaci četvorice narodnih heroja: Janka Čmelika, Stanka Paunovića-Veljka, Boška Palkovljevića-Pinkija i Slobodana Bajića-Paje. Venac u znak obeležavanja godišnjice stradanja i u čast streljanim sremskim rodoljubima položili su gradonačelnica Svetlana Milovanović, i predstavnici Grada Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i