Mitrovica bila domaćin piscima iz celog sveta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica je bila piscima iz celog sveta koji su gosti 58. Međunarodnog susreta pisaca. Na svečanom prijemu u gradskoj kući, goste je pozdravila gradonačelnica Svetlana Milovanović i uručila im plakete „Počasni građanin carskog grada Sirmijuma“.

Prisutni su bili pisci iz Azerbejdžana, Bugarske, Republike Srpske i Crne Gore, kao i pisci domaćini.

„Kažu da je idealan grad za življenje onaj koji ima do 100.000 stanovnika, koji je pokraj reke, auto-puta, malo udaljen od jednog velikog grada i koji ima bogatu kulturno-istorijsku tradiciju. To je naša Sremska Mitrovica. Mi smo grad koji ima 80.000 stanovnika, nalazimo se na obali reke Save, Beograd nam je blizu, opasani smo za sad jedinim auto-putem ali ubrzo će to biti još dve saobraćajnice, tako da ćemo biti jedini grad u Srbiji koji će biti okružen sa tri auto-puta što je naravno značajno za razvitak našeg grada. Sa istorijom našeg grada ćete se upoznati podrobnije kada budete organizovano obilazili znamenitosti posle ovog susreta. Ono na šta sam jako ponosna, naravno i svi Mitrovčani, to su naše manifestacije. Mi negujemo manifestacije tokom cele godine, održavamo ih po celom gradu bez obzira da li je to Trg Ćire Milekića, Žitni trg, plaža na obali reke Save i sve su veoma posećene. Nabrojaću samo neke od njih, Vinski park, Srem Folk Fest, Festival besedništva, Sirmijum carski grad itd. Nadam se da će nam epidemiološka situacija dozvoliti da te manifestacije sprovodimo onako kako smo navikli. Vi ste nam dragi gosti i uživajte u našem gradu.”- rekla je u dobrodošlici gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Ovogodišnja manifestacija protiče u znaku obeležavanja značajnih godišnjica pisaca, čije delo je predstavljeno na okruglim stolovima, povodom: 145 godina od rođenja Borisava Stankovića, veka od rođenja Dobrice Ćosića, šest decenija od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, 30 godina od smrti Vaska Pope i Miodraga Bulatovića.

Učesnici manifestacije, pored našeg grada, posećuju Mrčajevce i Zlatibor, a poslednjeg dana, biće predstavljen Zbornik ovogodišnjih susreta.

U programu posle svečanog prijema kod gradonačelnice učestvovali su pesnici gosti i domaćini. Svoje stihove su čitali: Ferid Husein azerbejdžanski pesnik, Iva Nikolova iz Bugarske, Majo Danilović Republika Srpska i Veselin Mišnić Crna Gora. Poeziju su govorili i pesnici iz Srbije: Živorad Žika Ajdačić, Vidak M. Maslovarić,  Nina Simić Panić, Željka Avrić, Todor Bjelkić, Boško Radić, Radojica Turudić i Slađana Milenković.

Možda Vam se svidi i