Mitrovčani u Ekološkoj supernovi

Od strane Ozon
0 komentar

Predavanja pod nazivom „Sremska Mitrovica se vraća na Mlečni put“, na temu svetlosnog zagađenja, održana su juče u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” i biblioteci „Gligorije Vozarović“.


Reč je o nizu aktivnosti koje se relizuju u sklopu projekta „Ekološka supernova“ novosadske organizacije „Carpe Noctem”, Cetra za promociju nauke i Društva fizičara Srbije – Podružnica Srem, a sa ciljem upoznavanja šire javnosti sa efektima preteranog veštačkog osvetljenja u različitim uslovima i namenama.
Sa ovom tematikom najpre upoznali učenici Zmajeve škole i uz video primere, razgovor sa članovima organizacije „Carpe Noctem”, interaktivnu mapu sveta i VR naočare, spoznali razliku između ekološke i neekološke rasvete.
Predavanje za građanstvo održao je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, Bojan Đerčan, koji je prisutne upoznao sa pojmom svetlosnog zagađenja, odogovarao na pitanja i podelio priručnike o svetlosnom zagađenju.
Svetlosno zagađenje, je relativno nov pojam u svetu ekologije, koji je vezan za trend sve većeg osvetljavanja životne sredine i prostora u kojem boravimo. Koliko veštačko osvetljenje utiče na naš pogled na nebeski svod prvo su primetili astonomi prilikom posmatranja zvezdanog neba, nakon toga javile su se promene koje utiču na životni ciklus i stanište biljaka i životinja. Na kraju, ubrzani tehnološki razvoj društva, spajanje gradova u megapolise i sve veća upotreba veštačkog osvetljenja utiče i na kvalitet života samog čoveka.
Gosti iz Novog Sada su, na poziv predsednice Podružnice Srem, DFS, Branislave Blajvaz, tokom jučerašnjeg dana upriličili tri susreta sa Mitrovčanima, što je ujedno i uvod u niz aktivnosti i tematskih sadržaja koji će u narednom periodu biti organizovani u gradu.

Možda Vam se svidi i