Mitrovačka gimnazija je gimnazija usmerenog tipa u Sremskoj Mitrovici. Jedna je od pet gimnazija na području Sremskog okruga. Osnovana je 2. jula 1838. godine. Danas je to najstarija gimnazija, a po rezultatima i najznačajnija ustanova u ovom delu Srbije što se tiče srednjoškolskog obrazovanja. Tradicija ove škole stara je preko 170 godina.
Gimnazija je smeštena u zgradi, koja je spomenik kulture.
Mitrovačka gimnazija predstavlja jednu od najstarijih i najuglednijih obrazovnih ustanova na prostorima Srbije.U početnim decenijama je bila nemačka gimnazija. Prva zgrada gimnazije bila je današnja zgrada Sremskog zavoda za zaštitu spomenika. Prvobitni naziv škole bio je „Mala realka“.
Carskim rešenjem iz 1887. godine Mitrovačka gimnazija postepeno je pretvorena u četvororazrednu realnu gimnaziju. Otprilike u to vreme osnovana su i odeljenja na srpskom jeziku.
Izbijanjem Prvog svetskog rata gimnazija prestaje sa radom. Rad se obnavlja 1917. godine, kada front više nije bio na Savi.
Posle rata konačno je rešeno višedecenijsko ograničenje pogodne zgrade za izvođenje nastave. 1928. godine započeto je zidanje nove zgrade gimnazije, po nacrtu velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, u stilu neovizantijskog akademizma. Kako je gimnazija zidana u spomen Kralju Petru I Karađorđeviću ona je 1929. godine ponela naziv „Državna realna gimnazija Kralja Petra I Velikog Oslobodioca“. Sledeće godine gimnazija je svečano useljena u novu zgradu, koja se koristi do današnjih dana i na zgradi stoji godina 1930-a, kao godina otpočinjanja nastave u novoj zgradi.

Tokom Drugog svetskog rata, u razdoblju 1941-1944. Sremska Mitrovica i gimnazija su bili u okviru NDH. Iako se nastava odvijala u otežanim uslovima, škola i njeno osoblje i đaci su teško stradali; Tokom Drugog svetskog rata streljano je 5 profesora i 60 učenika gimnazije, dok je 18 učenika poginulo učestvujući u ratnim dešavanjima.

Reformom obrazovanja 1953. godine od gimnazije je odvojena osnovna škola, pa je gimnazija dobila četvorogodišnje trajanje.
Šezdesetih godina gimnazija je dobila naziv „Ivo Lola Ribar“, koji će imati sve do 2007. godine, kada je vratila stari naziv – Mitrovačka gimnazija.
Danas je Mitrovačka gimnazija jedna od najvažnijih obrazovnih ustanova na tlu Srema i najvažnija u Sremskoj Mitrovici.

Mitrovačku gimnaziju su pohađali:

Mileva Marić-Ajnštajn
Vaso Čubrilović
Miloš Đurić
Slavko Vorkapić
Dragoš Cvetković
Petar Milošević
Vojislav Đurić
Petar Krančević
Siniša Kovačević
Petar Kralj
i mnogi drugi…

U tekstu korišćeni podaci sa Wikipedije.

Možda Vam se svidi i