Ministarstvo finansija predložilo minimalac od 35.012 dinara, sindikati tražili 39.000

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo finansija Srbije je na pregovorima o povećanju minimalne mesečne zarade za 2022. godinu predložilo da ona iznosi 35.012 dinara, rekao je danas, posle druge runde pregovora socijalnih partnera, Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, predstavnik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Ristić.
On je za Betu rekao da su predstavnici Ministarstva finanisja predložili da se minimalna mesečna zarada sa sadašnjih 30.900 dinara poveća na 35.012 dinara, odnosno za 9,4%, ali bez konkretnih predloga za poresko rasterećenje koje su tražili poslodavci.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još pre mesec dana rekao je da će minimalna zarada za sledeću godinu iznositi 35.012 dinara.
– Predstavnici Ministarstva finanisija su predložili da minimalna mesečna zarada za sledeću godinu iznosi 35.012 dinara, ali nisu imali predloge za konkretna poreska rasterećenja koja traže poslodavci – rekao je Ristić.
Sindikati, UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) su, kako je rekao, saglasni da se poveća neoporeziva osnovica koja ove godine iznosi 18.300 dinara, ali ne i da se umanje doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje jer bi se na taj način smanjili i prilivi u te fondove i ugrozilo njihovo funkcionisanje.
Ristić je rekao da poslodavci odbijaju da prihvate bilo kakvo povećanje minimalne zarade ukoliko se to ne kompenzuje smanjenjem poreskih nameta, odnosno da taj trošak snosi država.
Poslodavci su ranije pedlagali da povećanje minimalne zarade iznosi oko šest odsto, koliko se očekuje da bude privredni rast uz odgovarajuće poresko rasterećenje, a sindikati su tražili da minimalna zarada bude 39.000 dinara, koliko se očekuje da bude vrednost minimalne potrošačke korpe.
Pregovori se nastavljaju u petak 27. avgusta nakon čega se se održati sednica Socijalno-ekonomskog saveta i konstatovati da li je i kakva saglasnost postignuta. Ako socijalni partneri ne postignu dogovor o visini povećanja minimalne zarade konačnu odluku će prema Zakonu o radu doneti Vlada Srbije.

Možda Vam se svidi i