Marko Gmizić: Sunce se nije videlo, ni sunce ni nebo

Od strane Ozon
0 komentar

„Sunce se nije videlo, ni sunce ni nebo, ne znate koje je doba dana. Tek posle dva dana, kada se razdimilo, videli smo šta smo uradili“, ispričali su vatrogasci svoje iskustvo na Eviji.

Srpski hrabri vatrogasci-spasioca, koji su danima branili sela od požara na severnoj Eviji u Grčkoj, vratili su se u Srbiju, njih 37, a sa njima vatrogasci iz Srema.

Umorni, ali zadovoljni onim što su učinili, vatrogasci su opisivali strašne prizore prirodne katastrofe koja je gotovo uništila jedno od najvećih grčkih ostrva.
– Sunce se nije videlo, ni sunce ni nebo, ne znate koje je doba dana. Tek posle dva dana, kada se razdimilo, videli smo šta smo uradili. A naša je želja bila da uradimo što više, da budemo u akciji. Po samom stizanju, naš načelnik je tražio da idemo tamo gde je najveće žarište, gde možemo najviše da pomognemo. Kad smo stigli, ljudi su nas upitno gledali, šta ćemo mi uraditi pored svih njihovih i onolike tehnike koja je već bila tamo.

Rasporedili smo se, sagledali situaciju, njima je bilo malo čudno što odmah nismo krenuli da radimo, ali to je naš sistem. Čekali smo pravi trenutak a onda smo svi navalili, napravili su tu našu čuvenu liniju, prosekli šumu, razvlačili creva, oni nisu nikada ranije videli da se to tako radi – kazao je Marko Gmizić, šef smene vatrogasno spasilačkog bataljona Sremska Mitrovica.

Podsetimo, 8. avgusta je put prijateljske zemlje krenulo 37 vatrogasaca sa 14 vozila, sa tri vatrogasna helikoptera i svom pripadajućom opremom, a sa ciljem da pomognu narodu Grčke da se izbori sa vatrenom stihijom.

(Telegraf)

Možda Vam se svidi i