Lepotica stara 200 godina dobija novi izgled. Potpuna rekonstrukcija sremskomitrovačke bolnice

Od strane Ozon
0 komentar

Za narednu godinu najavljena je kompletna rekonstrukcija i adaptacija bolnice u Sremskoj Mitrovici. Radi se o velikom i značajnom projektu, koji sprovodi kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, posredstvom lokalne samouprave.

Početku radova prethodili su obimni poslovi na izradi projektne dokumentacije. Po rečima  prim. dr Dragana Malobabić v.d. direktora bolnice tokom ove godine su praktično na snazi projektne aktivnosti na pripremi izgradnje.  „Ove aktivnosti se odvijaju u više faza, pošto će bolnica za vreme rekonstrukcije morati da radi, naravno da situaciju sa koronom ne možemo da predvidimo ali  ono što mogu reći da novac koji je obezbeđen za nadogradnju i rekonstrukciju bolnice je oko 39. miliona eura. Projekat pravi firma iz Novog Sada, koja je prošla na tenderu koji je raspisao grad, a ista ta firma je gradila i bazen.“

Šta će se sve raditi tokom rekonstrukcije i adaptacije sremskomitrovačke bolnice?

Prva faza će biti izgradnja novih zgrada kojih ima tri, njihov naziv je A,B i C.

Osnovna zgrada, zgrada internističkih službi koja je objekat A, imaće oblik slova P, okrenuta tako da gleda ka jugu i nalaziće se na prostoru gde se nalazi pravna služba Doma zdravlja i stara Medicinska škola. Zgrada internističkih službi će se nalaziti iza zgrade Higijenskog zavoda.

„Zgrada će biti na više nivoa, prizemlje i tri nivoa, više se nijedna zdravstvena služba neće nalaziti iznad nivoa zemlje za razliku od sadašnje  situacije gde imamo i takve slučajeve. Oko zgrade će biti kružni tok saobraćaja, novi ulaz u bolnicu i otkupljivaće se kuće u okolini, to je plan. Tu će se nalaziti službe koje treba da budu u prizemlju, muška i ženska psihijatrija i infektivne bolesti, na sledećem spratu će se nalaziti neurologija sa intenzivnom negom za neurologiju i za interno, to će biti intenzivna nega od 13 mesta i jedinica za šlog“, reči su prim. dr Dragana Malobabić

Sledeći nivo je interno odeljenje i sledeći nivo će biti ORL, plućno i kožno, to je objekat A.

Objekat A treba da ima šest liftova, više ulaza i biće veoma savremen objekat.

Objekat C će biti na mestu sadašnje zgrade psihijatrije i infektivnog odeljenja, plućnog dispanzera, taj objekat će se srušiti i biće na više nivoa.

„Na prizemlju će biti dijaliza, u suterenu apoteka sa centralnim rastvaranjem citostatika, to je dozvoljeno jer tu nema ležanja, na sledećim nivoima će biti odeljenje za onkologiju, produženu negu, terminalna stanja, za naše sugrađane koji su teško oboleli i potrebna im je nega u odmakloj fazi bolesti“, objašnjava Malobabić

Sledeća faza je rekonstrukcija zgrade u kojoj se nalazi ginekologija, porodilište i sadašnje ORL odeljenje, tu će biti nadograđen objekat B, u tom delu će biti operacione sale za ORL, očno, porodilište i ginekologiju. U ovoj fazi izgradnje rešava se i prijem porodilja koji se sada nalazi ispod nivoa zemlje, u novom adaptiranom delu, porodilje će biti u novom prostoru, iće se na povećanje broja soba, broj kreveta će ostati isti, sve će biti jednokrevetne i dvokrevetne.

„Iznad porodilišta će biti odeljenje ginekologije i na sledećem nivou će biti dečije odeljenje, vraćamo se na 1961. godinu kada je počelo zidanje zgrade 1964. gde je i predviđeno da u jednoj zgradi bude ginekologija, akušerstvo i pedijatrija. To je druga faza rekonstrukcije, tu je i potpuno novi porođajni blok.“

Sledeća faza podrazumeva napuštanje stare zgrade bolnice gde će u gornjem spratu biti pravna finansijska služba i arhiva bolnice, donji sprat će biti dodeljen za ambulante gde će na ulasku biti transfuzija, više neće biti penjanja na sprat, u delu stare korofarne jedinice, tu će se nalaziti ambulanta za očne bolesti a u delu gde je sada neurologija će biti služba fizijatrije a sadašnja intenzivna nega će biti pretvorena u salu za vežbanje i ona otprilike ispunjava uslove koji su potrebni.

Zgrada u kojoj je danas administracija, zadržaće  gornji sprat u administrativne svrhe i biće dodeljena Domu zdravlja, postoji plan da ćemo se jednom udružiti sa Domom zdravlja, rekao je Malobabić.

Na ulasku u bolnicu sada se nalazi patologija a jedan deo očno odeljenje, i u ovom delu će biti promena. „Ceo donji prostor će biti za patologiju i tu će biti nova sala za obdukciju i nova mrtvačnica jer postojeća mrtvačnica i sala za obdukciju će biti srušene i tu će biti ulaz u bolnicu, biće ulaz i kod higijenskog zavoda, kod jedne kuće koju je Zavod otkupio, sadašnji glavni ulaz je uzan i srušiće se portirska služba,“ objašnjava promene u ovom delu sremskomitrovačke bolnice, prim. dr Dragana Malobabić

Sledeća faza je rekonstrukcija bolničkog prijema i hirurškog bloka, koja je najsavremenija zgrada u sastavu ali i pored toga su sobe šestokrevetne.  „Deo hirurškog bloka koji gleda na Medicinsku školu, ovde će se dozidati još jedan deo sa pet spratova tako da će sva odeljenja dobiti dodatan prostor i sve sobe će imati kupatila.“

U okviru te rekonstrukcije će se raditi i rekonstrukcija operacionih sala i intenzivne nege, one će ostati na nivou gde se sada nalaze, intenzivna nega će biti u dozidanom spratu a u sadašnjem delu intenzivne nege nalaziće se urgentni bolnički prijem.

Planira se i proširenje dela Hitne pomoći. Gradiće se na delu gde se sada nalazi portirska kućica.

Najavljena su i rušenja, zbog gradnje puta za prolaz vozila.

U sklopu svih ovih rekonstrukcija koje su građevinske, biće rekonstrukcije mašinskih postrojenja, program za medicinske gasove i otpada izlaziće na ulicu Novi Šor. „U sklopu ovog projekta potpuno ćemo rekonstruisati sistem centralnog grejanja, predviđeno je da se oslanjamo na obnovljive izvore a bolnica trenutno ima mogućnosti da se greje i na naftu i gas i toplanu.

Imali bi velike instalacije za proizvodnju električne energije i solarnih kolektora, kopali bi se i bunari za termalnu energiju i svi objekti bi trebalo da imaju izmenjivače toplote.“

Izvršili smo ispitivanja zemljišta, po završetku projekta početkom sledeće godine bi trebalo da počne izgradnja, to je plan, najavio je Malobabić.

Po njegovim rečima, radovi će početi naredne godine a trebalo bi da traju oko ćetiri godine. „Nadam se da bi u periodu od tri do četiri godine da sve bude završeno“, rekao je  prim. dr Dragana Malobabić v.d. direktora bolnice.

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici najveća je zdravstvena ustanova u regionu Srema koja godišnje obavi oko 270.000 specijalističkih i dijagnostičkih pregleda i primi 20.000 pacijenata a sredinom naredne godine, kako bi se poboljšali uslovi za pacijente, realizovaće se rekonstrukcija i adaptacija ove ustanove.

Grad izrađuje projekat po kojem će se izvesti ova rekonstrukcija dok Kancelarija za javna ulaganja obezbeđuje sredstva u iznosu od skoro milijardu dinara kako bi se počevši od sredine naredne godine pristupilo radovima.

Možda Vam se svidi i