Led i sneg na šoferkama. Kako rešiti ovaj problem?

Od strane Ozon
0 komentar

Zima stiže, a to za nas vozače često nisu dobre vesti

Naravno, mnogi od nas vole sneg, pa i led, ali ne kada vozimo. Nije prijatno kada moramo da „iskopamo“ vozilo iz dubokog snega ili se izborimo s debelim naslagama leda na staklima. Ipak, iskusni vozači uvek imaju rešenje.

Hvatanje ukoštac sa zaleđenim vetrobranom dok pokušavate da srknete jutarnju dozu kofeina, nije najprijatniji zadatak. To iziskuje vreme, često dragoceno, a čak i kada sve uradite kako treba, i dalje morate da trpite ledeni vazduh. I to sve pod uslovom da imate odgovarajući alat. Bez njega, možete samo da „plačete“ zbog loše započetog dana, pišu Vrele Gume.

Prva stvar koju treba da znate je da nema prečice za odleđivanje vetrobrana. Ako pokušate da ubrzate stvari, možete završiti s napuklim staklom, a to je poslednje što želite. Ipak, to ne znači da ne možete sebi olakšati posao. Budite strpljivi i skoncentrisani, jer će vam se to na kraju isplatiti, kada budete startovali vozilo i odvezli se čistih staklenih površina. Evo kako to da postignete:

Prvo pravilo možda će zvučati pomalo kontraintuitivno, jer se na prvi pogled čini da je topla voda najbrži put do čistog vetrobranskog stakla. Šta god da radite, nikada ne sipajte vrelu, pa čak ni toplu vodu na „šoferšajbnu“ da biste uklonili led. To je najbolji način da dođe do pucanja stakla, što ne samo da će vam upropastiti dan, već će „ujesti“ novčanik.

Naravno, stvari se ubrzavaju s toplotom, tako da prvo što treba da uradite je da startujete motor. Uključite grejač na režim odrmzavanja ili maksimalnu temperaturu. Strujanje vazduha naravno treba da bude usmereno ka vetrobranskom staklu. U zavisnosti od automobila, vazduh bi trebalo da bude topliji za oko pet minuta, kada će započeti da topi led na vetrobranskom staklu.

Uključite klima uređaj, koliko god ovo zvučalo besmisleno. To će pomoći u uklanjanju vlage iz vazduha i sprečiti zamagljivanje prozora. Dakle, moraćete samo da uklonite spoljni led. Ono što takođe pomaže je da se isključi recirkulacija vazduha, pošto spoljni vazduh ima manje vlage.

Ako preko vetrobranskog stakla (i drugih delova automobila) ima puno snega, vreme je da ga (nežno) uklonite mekom četkom. Kada dođete do sloja leda na „šoferci“ i prozorima, vreme je da malo hemije olakša stvari. a za to koristite sprej za odmrzavanje. Možete ga kupiti u prodavnici auto opreme ili benzinskoj stanici, a možete primeniti „uradi sam“ princip, koristeći lako dostupne sastojke. Koristite bocu s raspršivačem, napunjenu jednu trećinu vodom i dve trećine izopropil alkoholom.

Sačekajte par minuta da sredstvo počne da deluje, a zatim plastičnim grebačem uklonite led. Nikada ne koristite metalni alat, jer može ostaviti ogrebotine na staklu ili ga oštetiti. 

Kada sve odradite, bićete nagrađeni čistim staklima i „dobrim pogledom“. Nemojte započinjati vožnju dok sav led i zamagljenja nisu uklonjeni. Bolje sačekajte par minuta u automobilu dok grejač ne odradi posao do kraja. Na kraju će uklanjanje ostataka leda biti „luk i voda“, a još jedna pozitivna stvar je što ste bili fizički aktivni tokom jutra. Naravno, gledajte da posao započnete na vreme da ne biste zakasnili na posao ili u obavljanju obaveza.

Izvor: autoblog.rs

Možda Vam se svidi i