Lažni zeleni sertifikati – kako ih prepoznati i koje su kazne

Od strane Ozon
0 komentar

Ovakvi slučajevi kod nas su retki, ali u Evropi nisu.

Evropske policije su pre dva dana otkrile mrežu koje falsifikuju zelene sertifakate. I kod nas Komunalna milicija pronalazi lažne kovid propusnice. Kako ih prepoznaje i kakve su kazne za one koji ih imaju?

Svi oni koji posle 20 časova žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat moraju da obezbede sertifikat o tome da su primili vakcinu, da su preležali kovid ili da imaju negativan rezultat pi-si-ar testiranja. Izgleda da se nekima učinilo da može i drugačije, pa su falsifikovali potvrdu.

 prepoznaje i kakve su kazne za one koji ih imaju?

„Ustanovili smo to tako što nam je ukazao kovid redar da mu je nešto sumnjivo. Izvršili smo legitimisanje lica, pregledom lične karte i kovid sertifikata i ustanovili smo da je to kovid sertifikat sasvim druge ženske osobe, a prilikom provere videli smo i razlike u prezimenu i matičnom broju, kju-ar kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice“, kaže Predrag Antović iz Komunalne milicije.

Ovakvi slučajevi kod nas su retki, ali u Evropi nisu. Policijske službe u Francuskoj, ali i drugim evropskim državama, otkrile su nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde, tako što u vakcinalnu knjižicu upisuju da je osoba dobila vakcinu protiv kovida 19 ili izdaju digitalni sertifikat, kao dokaz o vakcinisanju ili negativnom testu.

Naš zeleni sertifikat prilično je zaštićen od ovakvih zloupotreba, a ako do njih i dođe, lako ih je uočiti. Građani pre svega, moraju biti registrovani na portalu elektronske uprave gde će ostaviti svoje podatke i broj lične karte, što potvrđuje identitet svake osobe.

„Način kako štitimo digitalni zeleni sertifikat je uz pomoć elektronskog pečata, koji se nalazi na sertifikatu i treći način kju-ar kod i četvrti način je da je svaki zeleni sertifikat validan uz određeni lični dokument, što znači da inspektori na terenu mogu da zatraže i ličnu kartu kada proveravaju validnost sertifikata“, naveo je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na pitanje zašto je u Evropi lakše falsifikovati zeleni dokument nego kod nas, u e-Upravi kažu:

„Evropa koristi mobilnu aplikaciju u kojoj čuva evropske sertifikate i oni se dosta razlikuju od našeg sistema. Naš sistem je u onlajn režimu. U svakom trenutku se proveravaju sve baze podataka. EU se zbog veličine i kompleksnosti opredelila za oflajn režim i to daje mogućnost da se zloupotrebi ta mobilna aplikacija“, objašnjava Jovanović. 

Naši građani, koji ovih dana putuju u inostranstvo, sa zelenim sertifikatom mogu da uđu u bilo koju zemlju Evrope, ali je za ulazak u njihove restorane, galerije, tržne centre i druge institucije potreban takozvanim EU kovid sertifikat, sa kojim naš sertifikat, za sada, nije usklađen.

Ipak, to neće dugo trajati, Srbija očekuje u najskorije vreme odluku Evropske komisije, kojom će biti priznati naši setifikati, pa je verovatno da će naši građani najkasnije od 15. novembra moći slobodno da se kreću i u zatvorenom u zemljama Evropske unije.

RTS

Možda Vam se svidi i