Laćarak. Kad se komšije udruže nastane KAO IZ BAJKE novo dečije igralište!

Od strane Ozon
0 komentar

Laćarak dobio veliko dečije igralište
S ciljem da se deci obezbedi dodatni prostor za igru, udruženje „Dečiji svet“ iz Sremske Mitrovice pokrenulo je inicijativu „Igrom pobedimo razlike“. Cilj je bio da se građani, komšije, organizacije i lokalne firme udruže i naprave dečije igralište u Laćarku, što se danas i dogodilo. Napravljen je košarkaški teren, uređen fudbalski, postavljena ograda oko igrališta zbog veće bezbednosti dece koja će se od danas na ovom igralištu igrati. Vredne komšije i ljudi napravili su drvenu kućicu sa toboganom, ljuljaškama, klackalicama kao i edukativnu kućicu sa slikama i bojama, radovi i slike su se našli danas na otvaranju a radova je bilo čak 107. Na igralištu se nalazi mobilijar, ljuljaške i klackalice, takođe se nalaze stolovi i klupe za roditelje i sve posetioce igrališta.


Novo dečije igralište „Dečiji svet“ u Laćarku produkt je jednog multisektorskog pristupa odnosno saradnje i partnerstva između javno civilnog i privatnog sektora i to je model koji treba da sledi sve ostale gradske i seoske mesne zajednice na teritoriji grada Sremska Mitrovica, rekao je na otvaranju, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

“Pre svega inicijativa je krenula od članova udruženja „Dečiji svet“ kao i meštana ovog dela Laćarka, komšija koji su pre toga što su pokrenuli inicijativu i obezbedili donatore pre svega iz nevladinog sektora i isto tako su i sami zasuli rukave i učestvovali svakodnevno, evo nekoliko meseci koliko izgradnja igrališta i traje. To je primer koji podrazumeva da su oni pre svega pokrenuli inicijativu, pronašli donatore ali isto tako su se priključili i prijvatni sektor odnosno privatne kompanije koje su podržale akciju i isto tako su lokalna javna preduzeća dali svoj doprinos u ime grada, pre svega u okviru infrastrukturnih radova, proširenja prilaznog puta, produžetka elektromreže, rasvete odnosno reflektora, isto tako u pripremi zemljanih radova. To je jedan model, obrazac koji treba slediti i primenjivati jer na najbolji mogući način prikazuije kako se timskim, zajedničkim, udruženim, komšijskim radom i zalaganjem čine prave stvari za svoje naselje, mersnu zajednicu, svoj kraj, komšiluk odnosno za svoje neposredno okruženje”.


Započeli smo sa izgradnjom igrališta „Dečiji svet“. Bilo je potrebno okupiti i organizovati ekipu komšija koji su od početka do kraja učestvovali u izgradnji. Za naše najmladje postavili smo mobilijar, klackalice, ljuljaške i dve kućice od kojih je jedna sa toboganom a jedna je kućica znanja koja će omogućiti deci da kroz igru uče o bojama, slovima i životinjama. Najpre smo izgradili košarkaški teren, uradili koš, popravili golove i postavili zaštitne mreže. Ogradili smo celo igralište da bi bio bezbedan prostor za decu, za roditelje bake i deke napravili smo prostor za odmor i montirali smo tri stola i 11klupa. Ubuduće udruženje „Dečiji svet“ planira da organizuje niz sportskih aktivnosti za decu i različitih kreativnih radionica. Projekat je realizovan na temu „Pobedimo razlike“ uz pomoć i podršku organizacije „Crta“ i kompanija Metalfer i Eaton i JKP „Vodovod“ kao i uz podršku grada. Krenuli smo od najmladjih i uz realizaciju konkursa „Igralište iz mašte upravo smo napravili jedno takvo igralište koje su oni oslikali. Konkurisali smo na platformu pronesi.rs i dobili smo 350.000, rekla je Mirjana Krsmanović Mirnić, inicijatorka ideje o igralištu.

Novo dečije igralište je od izuzetnog značaja, kao i što vidite deca jedva čekaju da se igraju. Kroz dečiju igru stiču i nova prijateljstva, takodje značaj ovog igrališta je zbog bezbednosti naše dece i njihovog bezbrižnog detinjstva. Na inicijativu naše učiteljice Mirjane Krsmanović Mirić i udruženju “Dečiji svet” kao i donatorima i svima koji su bili uključeni u ovu akciju se zahvaljujem. Na kraju bih poželela što više ovakvih akcija i više ovakvih dečijih igrališta, rekla je jedna od majki zadovoljne i srećne dece, Maja Pavlović.

Udruženje „Dečji svet“ iz Sremske Mitrovice realizovao je projekat „Igrom pobedimo razlike“ kroz finansijsku podršku organizacije Crta i društveno odgovornih kompanija Eaton, Metalfer, Piramida DOO, Luka Leget i uz podršku grada i mesne zajednice.

Danas je upriličen i prigodan program, kako bi se uz zakusku koje su priredile žene iz udruženja “Laćarkuše”, pohvalili svi koji su učestvovali u izgradnji izgrališta. Dodeljeni su simbolično i pehari i priznanja svim učesnicima u ovom komšijskom projektu.

Možda Vam se svidi i