Krizni štab sutra zaseda – Odluka i o proslavama

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda sutra, a očekuju se nove odluke pre svega o organizaciji proslava.

Da li će leto doneti olakšanje, da li će Srbija uspeti da dostigne kolektivni imunitet do leta?

Prema najavama, ako se vakcinacija ubrza i pre kraja juna, možda će biti moguće održavanje skupova, koncerata, svadbi i matura.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je održavanje letnjih manifestacija vrlo moguće ukoliko budemo imali dovoljan broj vakcinisanih, pre svega mladih. 

„Naš prvi cilj jeste broj ispod 1.000 dnevno novozaraženih, ali idealan broj koji očekujemo je dvocifren, ispod 100 novoobolelih na dan, što će značiti povratak u normalu. Da bi se održale veće manifestacije, neophodno je da budu stvoreni svi uslovi i da se spreče mogući rizici. Mladi su željni provoda, Egzita, Guče i svih drugih muzičkih manifestacija. Da bi se one što bezbednije organizovale ovog leta, važno je da se što više mladih vakciniše narednih dana i nedelja. To je jedini način da se vratimo normalnom životu“, kaže prof dr Tiodorović i objašnjava: 

„Velike proslave sigurno nećemo moći da imamo pre kraja maja. Ali u junu će one najverovatnije biti moguće, uz mere opreza. Za početak, biće dozvoljeno okupljanje manjeg broja ljudi, recimo do 50 gostiju za svadbu, a kasnije i više. Sve to zavisi od epidemiološke situacije“. 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da očekuje da Krizni štab u petak usvoji ‘predloge popuštanja mera’. 

„Poslali smo Kriznom štabu predloge koje je sačinio Gradski zavod za javno zdravlje, a koji se odnose na proceduru organizacije kongresa, seminara, svadbi, proslava, koncerata i festivala… Očekujem da ovi protokoli budu prihvaćeni i da ljudima zaposlenim u toj industriji kažemo kada će ovoga leta moći ponovo da rade“, rekao je Vesić. 

Prema rečima lekara, popuštanju mera najviše je doprinela masovna vakcinacija. Zato oni apeluju na građane da se vakcinišu jer nas samo to može vratiti normalnom životu! 

U Srbiji je do juče dato 3.830.000 doza vakcina, od toga je 2.170.000 prvih doza, a 1.000.660 drugih doza, dok se smatra da je 1.380.000 osoba imunizovano.

Možda Vam se svidi i