Krizni štab o jesenjem raspustu ove nedelje

Od strane Ozon
0 komentar

Na sledećoj sednici Kriznog štaba koja bi trebalo da se održi početkom ove nedelje doneće se definitivna odluku da li je potrebno da se produži jesenji raspust.

Ministar Branko Ružić je istakao da je važno da se srž problema ne traži u obrazovnom sistemu, jer, tvrdi, to nije mesto gde dolazi do transmisije virusa.

„Zaraženo je 0,6 odsto ukupnog broja đaka, školske populacije od 7 do 18 godina. To je mali procenat“, rekao je Ružić za Tanjug.

Ministar je rekao i da je siguran da će uvođenje kovid propusnica imati pozitivne efekte, ali i da je preuranjeno o tome govoriti.

Nije alarmantna situacija u obrazovnom sistemu

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je danas da, sa oko 5.000 dece školskog uzrasta zaražene korona virusom, situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna i da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu, a da će produžetak jesenjeg raspusta razmotriti Krizni štab početkom iduće sedmice.

„Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevim uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja zaražavanja dece i do većeg broja prijema kod pedijatara“, rekao je Ružić u jutarnjem dnevniku RTS.

Ružić je za televiziju Pink izjavio da će se na Kriznom štabu ove nedelje „u opsegu ukupnih mera naći i predlog Tima za škole da se produži jesenji raspust, što postoji kao opcija“.

On je naveo i da će Ministarstvo prosvete pojačati aktivnosti na edukaciji dece i roditelja o vakcinaciji protiv korona virusa u starosnoj kategoriji koja je preporučena.

Sutra imamo sastanak sa svim načelnicima školskih uprava o edukaciji o vakcinaciji. Edukacija je jedini način jer ne možemo nametati„, rekao je Ružić.

On je naveo da oko 5.000 zaražene dece školskog uzrasta od šest do 18 godina zaraženo predstavlja samo 0,6 odsto učenika u obrazovnom sistemu, ocenivši da „virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega“ i da se to vidi i epidemiološkoj statistici.

Govoreći o mogućim merama, među kojima je i uvođenje onlajn nastave, Ružić je naglasio da odluka za sada nije doneta, a da će ideje o produženom jesenjem raspustu biti razmatrana na sednici Kriznog štaba početkom iduće nedelje.

„Ukoliko još neke mere budu predložene i usvojene mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva“, rekao je Ružić za RTS.

Ružić je uveren da bi se produžetkom raspusta prekinuo lanac prenošenja virusa.

„Taj lanac transmisije se ne događa u obrazovnom sistemu, događa se u opštoj populaciji van obrazovnog sistema, ali će svakako ta pauza pomoći, kao i primena kovid propusnica, da se iskoristi na najbolji mogući način i da se vide efekti tog uvođenja u smislu podizanja broja vakcinisanih“, ističe Ružić.

On je ukazao da srž problema ne može biti u obrazovnom sistemu i deci, već u tome koliko svi građabni imaju svest i individualnu odgovornost i solidarnost.

„Vakcina je jedna civilizacijska tekovina koju treba iskoristiti da bismo ovu pošast pobedili“, poručio Ružić.

Od danas  kombinovana nastava u 6 opština i gradova

Kombinovani model nastave će se od ponedeljka, 1. novembra, primenjivati se u srednjim školama u šest lokalnih samouprava, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Isti model nastave sprovodiće se u srednjim školama u Beogradu, Nišu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Kuli i Šapcu.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu.

Možda Vam se svidi i