Kreće isplata pomoći radnicima

Od strane Ozon
1 komentar

Prva polovina minimalne zarade biće sledeće nedelje uplaćena firmama koje su se prijavile za treći paket državne pomoći, a to praktično znači da će tada i većina radnika zaposlenih u ovim preduzećima dobiti drugi deo martovske plate. Slično će biti i u naredna dva meseca.

Takođe, krajem aprila počinje prijava građana za direktnu novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, koja će biti isplaćena u dve rate, u maju i novembru. Penzionerima sleduje i dodatnih 50 evra, dok će svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiti još 60 evra u junu.

Prva polovina minimalca u iznosu od 15.450 dinara na račun poslodavaca „leže“ 8. aprila i to je prva od tri planirane uplate u trećem paketu državne pomoći privredi i građanima.
Nakon prve uplate polovine „minimalca“ sledeće nedelje, u sličnim terminima će po pola minimalne zarade stizati i u maju i junu.

Pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu…

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika. Značajno je i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Marko 05.04.2021. - 1:20 am

Zasto isplata firmama a ne radnicima? Radnici taj novac nece ni videti, a vlasnici firmi ce taman za taj novac odvesti porodicu na nedeljni rucak.

Komentari su zatvoreni.