KPZ: Deca sa posebnim potrebama brinu o životinjama

Od strane Ozon
0 komentar

U KPZ u Sremskoj Mitrovici u junu je započeo program rada sa decom sa posebnim potrebama koji u azilu za pse lutalice, pri ovom Zavodu, provode određeno vreme sa životinjama koje su prethodno prošle program obuke. 

Kako nam je potvrđeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, deca imaju mogućnost da hrane pse, maze ih, igraju se sa njima, šetaju ih na povocu, izvode osnovne komande koje su psi prethodno savladali sa zavodskim instruktorima.

U Upravi dodaju da KPZ u Sremskoj Mitrovici sprovodi još od septembra 2017. godine jedan od najboljih programa resocijalizacije iz zapadne kaznene prakse kroz obuku osuđenih pomoću pasa. To im omogućava, na osnovu dobijenih sertifikata, da kasnije rade u uzgajivačnicama, azilima i pansionima za pse.

– Osuđene osobe razvijaju empatiju za druge u svom okruženju, osećaj zadovoljstva i korisnosti. Program je višestruko značajan jer i psi prolaze program obuke čime postaju bezbedni za udomljavanje jer više ne pokazuju agresivnost prema ljudima – dodaju u UKS, i navode da im je cilj da ovu obuku prođu i osuđenici u KPZ za maloletnike u Valjevu, budući da je isti program već primenjen s mladim osuđenicima u VPD u Kruševcu.

Sam program traje 10 sedmica, sa teorijskom i praktičnom obukom. KPZ u Mitrovici jedini je zavod na svetu koji ima azil iz kog se psi udomljavaju. Program obuke finansiraju Misija OEBS-a u Srbiji, nemačka nevladina organizacija „Help“ i grad Sremska Mitrovica.

Novosti

You may also like