KOVID PROPUSNICE? Za vakcinisane važi 210 dana, antigen test 48 sati

Od strane Ozon
1 komentar

Kovid propusnica sadrži podatke da li je osoba vakcinisana, da li je preležala koronu ili ima negativan test.

Kovid propusnica važi ste primili drugu dozu i ako nije potvrda starija od 210 dana, PCR ne stariji od 72 časa. Negativan antigenski test validan samo 48 sati. Imate valid kovid sertifikat ukoliko ste preležali kovid u prethodnih 7 meseci.

Šta je kovid propusnica?

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina:

Da ste primili vakcinu protiv kovida

Da ste preležali virus

Ili da imate negativ rezultat PCR ili antigenski test za korona virus

Digitalna ili elektronska potvrda o vakcinaciji je, zapravo, zeleni sertifikat koji su već mnogi vakcinisani preuzeli preko E-uprave na svojim mobilnim telefonima.

Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam meseci.

Konačno, kovid propusnica je i odštampani ili elektronski negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test koji je validan 48 sati.

Validan kovid sertifikat je:

potvrda druge, odnosno treće doze koja nije starija od 210 dana (7 meseci),

negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati ili

Potvrda o preležanom koronavirusu u poslednjih 210 dana (7meseci)

Gde i kada su neophodne kovid propusnice?

Kovid propusnice primenjuju se od 20 časova, do zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Dakle, svako ko želi da bude u kafiću, restoranu, kafani, noćnom klubu ili baru nakon 20 sata mora da ima kovid propusnicu.

Ko proverava kovid propusnice?

Ovlašćenje ima kovid redar u ugostiteljskom objektu. Kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, kovid redar mora da ima ovlašćenje da uz kovid propusnice gostima traži dokument sa fotografijom poput lične karte, vozačke dozvole, pasoša i sličnog.

Pored toga sprovođenje ove i drugih protivepidemioloških mera proveravaće komunalni policajci i svi inspektori, a to znači i sanitarni i zdrvastveni i trgovinski i svi drugi inspektori.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti krajem prošle godine takva ovlašćenja pored republičkih sanitarnih inspektora dobili su svi inspektori i komunalni milicajci odnosno komunalni policajci.

Da li su na svadbama i proslavama neophodne kovid propusnice?

Ako neko želi da ima rođendan ili svadbu na otvorenom, može, ne mora propusnica. Ako neko želi da ima svadbu koja će trajati do 20 časova u zatvorenom prostoru, nisu potrebne kovid propusnice. Ukoliko želi posle 20 sati u zatvorenom prostoru, onda prisutni moraju imati negativan test ili potvrdu o vakcinaciji, tačnije kovid propusnicu.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Rada 10.11.2021. - 4:38 pm

Sve je to okej,treba postovati mere i treba se vakcinisati zbog sebe i zbog drugih,ali smatram da t a odluka treba da vazi za sve objekte a ne samo za ugostiteljske,opet se na njma slama…bolje bi bilo da im obezbede fotokataliticke preciscivace vazduha i tako sprece sirenje infekcije bilo kog virusa a gosti udisu cist i svez vazduh….

Komentari su zatvoreni.