Korona „bukti“: „Kompromisni lokdaun“

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa u Srbiji trebalo bi ponovo da zaseda u četvrtak, kada će se verovatno odlučivati o novim merama.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 17 ljudi, a od početka pandemije 4.579, tako da je primetan rast broja zaraženih.

Mere kojima se prekidaju kontakti i lanac zaražavanja treba doneti pod hitno – juče“, izjavio prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš. 


„Situacija je zaista dramatična“, ističe prof. Janković dodaje da je potpuno je neshvatljivo da se ponašamo ovako kako se ponašamo, i sa i bez mera.

„Preti nam crni scenario. Imaćemo bolnice punije nego u decembru, potpuno ćemo da zaustavimo lečenje drugih pacijenata. Već nam se ozbiljno smanjio obuhvat vakcinacije, a tek će se smanjiti jer zaraženi ne mogu da prime vakcinu“, istako je on i dodao da je jedini ispravan način da izađemo iz ovoga da smanjimo ili potpuno prekinemo mogućnost da se virus širi u populaciji.

„Ne mora da bude policijski čas, ali na ulici ne sme biti grupa veća od 3-4 ljudi, nikakvog okupljanja u zatvorenom, osim ono što mora, kao što je da se ide u prodavnice. I nemamo alternativnu osim da nastavimo s imunizacijom. Svako ko iz bilo kog razloga odbija vakcinaciju mora da bude svestan da će pre ili kasnije doći u kontakt s virusom i oboleti, a kakvu će kliničku sliku razviti i da li će biti teška forma, to ne mogu da znam“, rekao je on, prenose beogradski mediji. 

U KC Niš, naglašava prof. Janković, već je više od 250 teških pacijenata i ubrzo će biti puni svi kovid kapaciteti. „I onda ćemo ili da zatvaramo sve drugo gde se ljudi leče od nekovida ili da pacijente šaljemo u kovd bolnicu u Kruševcu, koja će i sama biti puna za 2-3 dana“, dodoaje on. 

Prewma njegovim rečima, u intenzivnim negama i u Nišu i u Kruševcu imamo veći broj pacijenata nego ikad. U Nišu je u poslednih 10 dana više od 2.500 zaraženih, a taj broj je najmanje tri puta veći, a verovatno i više. 

Trenutno zarazu raznose tinejdžeri, koji su ili asimptomatski ili imaju blage simptome, a postoji sumnja da se čak ni ne javljaju lekarima kako bi izbegli izolaciju, pa samo šire virus, kaže još Janković.

You may also like