Komšijske priče: Crna bara i Drina, raj za tople letnje dane

Od strane Ozon
0 komentar

U prostranoj bogatoj mačvanskoj ravnici, koja se prostire od Mišara do Drine i od Cera do Save, smeštena je opština Bogatić sa svojih 14 naselja. Ovde vas očekuju plodne oranice i prelepi predeli Mačve, bogata istorija, etno park i očuvana seoska tradicija „Mačvanske svadbe“ i „Hajdučke večeri“…

Jedno od naselja u Opštini Bogatić, Crna Bara nalazi se na ušću Drine u Savu. Ovde se možete prošetati ili ići u lov na šumsku divljač u šumama Adica i Prud, sunčati i kupati na mačvanskoj plaži, voziti čamcima ili ići na sportsko pecanje.

Crna Bara je naselje u Srbiji u opštini Bogatić u Mačvanskom okrugu. Naselje je od Sremske Mitrovice udaljeno 36 kilometara, od Šapca udaljeno 33 km, od Loznice oko 54 km, od Novog Sada 78 km i od Beograda oko 100 km.

Mesto se nalazi u neposrednoj blizini ušća Drine u Savu. 

U Crnoj Bari se nalazi i Hajduk Stankov vajat.

Crna bara je idealna za sportski ribolov i turizam, a zbog velikog šumskog prostranstva nudi veliki broj raznovrsne šumske divljači i omogućava idealne uslove za lov.

Prema zadnjem popisu Crna Bara ima 2270 stanovnika u 680 domacinstava i 988 kuca,jer je dosta kuca napusteno, usorenog je tipa sa 19 ulica i 4 pravilna raskršća.

U selu postoji osmogodisnja skola „Janko Veselinovic“ sa isturenim odelenjima u Glogovcu i Sovljaku.

U selu postoji crkva Svetog Vaznesenja koja je dobila novu fasadu,selo preslavlja Spasovdan.

U Crnoj Bari postoje dva vikend naselja : „Vasin Sib“ na Drini i vikend naselje „Ušće“ na ušću Drine u Savu, kao i manje grupacije vikendica duz obale Drine i Save.

Kulturna manifestacija Hajdučke večeri se održava svake godine druge subote avgusta, nekada je bila jedna od najmasovnijih kulturnih manifestacija u zemlji koja je okupljala do 100.000 posetilaca.

Znacajne licnosti iz Crne Bare su:

Vuk Isaković-graničarski oficir u Habzburškoj monarhiji.

Miloš S. Milojević –istoričar

Živojin Jurišić-botaničar, osnivač Botaničke bašte u Beogradu.

Jova Aleksić-prvi veterinar u Srbiji.

Pantelija Jurišić-general vojske Kraljevine .

Hajduk Stanko-junak romana Janka Veselinovića.

Od kulturnih spomenika u Crnoj Bari se nalazi :

Vajat Hajduk Stanka.

Šanac iz turskog perioda .

Autenticne gradjevine  pod zastitom drzave spocetka 19 veka.

Možda Vam se svidi i