Koje subvencije mogu da dobiju poljoprivrednici?

Od strane Ozon
0 komentar

Drugu godinu zaredom na sajtu Polovni automobili održaće se Online sajam poljoprivrednih mašina koji počinje 8. septembra. 

Nakon uspešno realizovanog prvog sajma, koji je zabeležio gotovo 125.000 jedinstvenih posetilaca, i ove godine kupce poljoprivredne mehanizacije očekuju brojne pogodnosti na sajtu Polovni automobili.

Na sajmu će biti predstavljene najnovije poljoprivredne mašine i prateća oprema koje možete da vidite klikom na ove linkove:
Traktori
Kombajni
Priključne mašine
Agro prikolice
Mašine i alati

Šta je to IPARD?

IPARD program omogućava dodelu bespovratnih sredstava za nabavku NOVEpoljoprivredne mehanizacije, specijalizovanih vozila za mleko, traktora, viljuškara i paletara, kao i opreme za održavanje dvorišta (trave, cveća, drveća).

Konkuriše se preko javnih poziva koji traju 2-3 meseca u toku godine, raspisuje ih „Uprava za agrarna plaćanja“.

Od predaje do odobrenja prijave može proći 9 do 15 meseci. Nakon odobrenja dobija se avansno do polovine odobrenih bespovratnih sredstava (uz bankarsku garanciju onog ko konkuriše), a ostatak se dobija na kraju kada se izvrši kompletna nabavka.

Konkursi su zahtevni i veoma je teško konkurisati bez konsultanata čiji troškovi su takođe predmet sufinansiranjaputem dodele bespovratnih sredstava.

Zvanične informacije su date na sajtu „Uprave za agrarna plaćanja“, a postoje i komercijalni sajtovi konsultanata, kao što je npr. www.ipard.co.rs, koji pomažu pri tumačenju uslova, kao i za konkurisanje na ovim programima.

Postoje i brojni drugi sajtovi, odnosno izvori informacija na kojima možete da nađete i vesti o aktuelnim javnim pozivima.

Trenutno su za nabavku opreme, vozila i mehanizacije aktivne tri mere:

1)      Mera 1, za investicije nabavku nove opreme i poljoprivredne mehanizacije, kao i izgradnju objekata u sektoru u poljoprivredne proizvodnje.

  • Nabavka traktora ima poseban konkurs
  • Nabavka svih vrsta poljomehanizacije (osim kombajna za žitarice i uljarice) ide u okviru redovnih konkursa

Procenat bespovratnih sredstava je 60-70% od ukupne vrednosti planirane nabavke (bez PDV-a). Vrednost je 5.000 – 1.000.000 evra.

2)      Mera 3, za investicije u nabavku nove opreme i izgradnju objekata u sektoru prerade hrane (meso, mleko, voće i povrće, jaja i grožđe, a od 2022. godine prerada ribe, žitarica i ostalih useva)

  • Nabavka svih vrsta viljuškara, paletara i specijalizovanih vozila za transport mleka.

Procenat bespovratnih sredstava je od 50% od ukupne vrednosti planirane nabavke (bez PDV-a). Vrednost je 10.000 – 1.000.000 evra (za mleko 2 mil. evra).

3)      Mera 7, za investicije u nabavku opreme, mehanizacije i izgradnju objekata u sektoru ruralnog turizma

  • Nabavka nove opreme za održavanje dvorišta, kao i bicikla

Procenat bespovratnih sredstava je od 65% od ukupne vrednosti planirane nabavke (bez PDV-a). Vrednost je 5.000 – 300.000 evra.

Kod sve tri Mere može se istovremeno realizovati ceo set nabavki.

Trenutno su raspisani javni pozivi za: 

  • Meru 1 gde se primaju prijave do 10.09.2021.
  • Meru 3 gde se primaju prijave do 29.10.2021.

Javni poziv za Meru 7 se očekuje za dva meseca.

Sledeće godine kreće novi ciklus IPARD 3programa sa budžetom od preko 300 miliona evra. Program traje  do 2027. godine.

Potrebno je izraditi biznis planove i pridržavati se veoma zahtevne administrativne procedure pri prijavi i kontroli predmeta u postupku odobrenja.

Kako bismo bolje shvatili zbog čega je čitava priča toliko komplikovana, konsultovali smo se sa Dejanom Vučićem, direktorom konsultantske kuće SIM CERT, u čijem je vlasništvu upravo sajt www.ipard.co.rs:

„IPARD program je veoma obiman i kompleksan, pa nikad niste sigurni koliko je dovoljno informacija za korisnike. Stoga ih mi pre uspostavljanja saradnje usmeravamo na naš sajt. 

Nakon toga dostavljamo detaljnije uputstvo, pa one koji prođu ovu selekciju, direktno informišemo o uslovima konkursa. Nama inače nisu ciljna grupa klijenti koji imaju ukupnu vrednost investicije ispod 80.000 evra, s tim da oni u okviru svog projekta mogu da planiraju nabavku i izgradnju svega što im je potrebno za posao.

Jednostavno, IPARD program je previše složen da bi bilo koji konsultant radio projekat malih vrednosti, a samostalno konkurisanje nije realno izvodljivo“.

Naglašavamo da ovo nije PR ili plaćeni tekst. Poljoprivrednici mogu da koriste usluge brojnih konsultanata i agencija, kao i da nađu informacije npr. na sajtu „Uprave za agrarna plaćanja“ – http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard/ 

Subvencije za poljoprivredu

Postoje i mogućnosti konkurisanja za subvencije ili povoljne kredite kod Razvojne Agencije Srbije (RAS) https://ras.gov.rs/program-podrske-malim-i-srednjim-preduzecima-za-nabavku-opreme i Fonda za razvoj Republike Srbije https://fondzarazvoj.gov.rs/cir/proizvodi/investicioni-krediti.

Ovde mogu da konkurišu i preduzeća koja se ne bave poljoprivredom i trgovinom.

Kod RAS-a se može konkurisati i za polovnu opremu sa subvencijom do 50%, dok kod Fonda za razvoj samo za novu preko kredita sa 1-2% kamate.

Postoje i krediti sa subvencijom od 20% vrednosti investicije. Deo postupka može da se nađe na sajtu: https://investmentplan.rs/

Postupak konkurisanja i isplate bespovratnih sredstava se vrši sa već plaćenom fakturom i nabavljenom opremom. Odobrenje se vrši za projekte po redu kako su predati dok ima novca u budžetu fonda.

Zvanične informacije za sve programe subvencija su date na sajtu Uprave za agrarna plaćanja http://uap.gov.rs/aktuelni-podsticaji/, a postoje i komercijalni sajtovi koji pomažu korisnicima pri tumačenju uslova konkursa, kao i za konkurisanje na ovim programima.

Najviše se koriste sajt http://subvencije.rs/ koji je opširan, veoma gledan i objavlje sve subvencije u poljoprivredi, dok na sajtu https://subvencije.co.rs/ možete naći specijalizovane vesti i uslove samo za subvencije za traktore, opremu, poljomehanizaciju i izgradnju pošto ovi konsultanti pružaju uslugu prilikom konkurisanja.

Konkurisanje je znatno jednostavnije nego na IPARD programu i često korisnici sami konkurišu ili plate manju iznos za konsultantsku uslugu.

Na datim sajtovima možete videti vesti o aktuelnim javnim pozivima.

Krediti za poljoprivrednike

Program DCA garancijske šeme – za pokrivanje 60% kolaterala (obezbeđenja) kredita u sektoru poljoprivrede i prerade hrane (naglasak je na voću, povrću i grožđu).

Program se realizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija USA, a banke koje podržavaju kredite preko ovih šema su:

  • ProCredit Bank ad Beograd
  • Addiko Banka ad Beograd

Tehničku podršku u realizaciji pruža USAID (www.konkurentno.rs/) preko izabranih konsultanata (više informacija) koji po potrebi pripremaju biznis planove za potrebe banaka.

Polovniautomobili

Možda Vam se svidi i