Kinez pokušao da prošvercuje kubanske cigare

Od strane Ozon
0 komentar

Carinici su u saradnji sa policijom 27. septembra sprečili jednog putnika da iz zemlje otputuje sa četiri kofera puna kubanskih cigara u čiju se autentičnost sumnja.

Uprkos tome što kao fizičko lice u Srbiju možete uneti svega 10 tompusa, 49-godišnji kineski državljanin je u Beograd sa Kube doputovao noseći četiri kofera dupke puna ovog kubanskog specijaliteta. 

Koferi su bili zaključani i jedino je vlasnik imao šifru za njihovo otvaranje, pa pošto je video da će teško proći kontrolu, pomislio je da bi mogao da nadigra propise tako što će gotovo 100 kilograma teške kofere prijaviti za carinjenje.  „U tom trenutku nailazi na drugu prepreku – putnicima nije dozvoljeno da uvoze robu komercijalnog karaktera i ona ne može da se ocarini u redovnom carinskom postupku ukoliko nije reč o pravnom licu tj. firmi koja se bavi prodajom takve robe„, navode u Upravi carina. 

Shvativši da njegov pokušaj unosa kubanskih cigara neće proći, putnik je pomislio da bi možda mogao da preuzme svoju robu i otputuje na neku drugu destinaciju, gde će lakše moći da realizuje svoj plan.  Kada je došao da preuzme kofere, kako bi otputovao dalje, naše granične službe su sprovele detaljnu kontrolu i utvrdile da postoji osnovana sumnja da se u koferima nalaze kopije poznatih robnih marki tompusa, a sa takvom robom ne može da se nastavi putovanje.

O ovom slučaju su obavešteni zastupnici robnih marki kubanskih cigara zatečenih u koferima, te će slučaj dobiti svoj epilog nakon što se ustanovi da li je došlo do povrede prava intelektualne svojine. 

Izvor: 021.rs

Foto: Uprava carina

Možda Vam se svidi i