Kako sačuvati brisače tokom zime?

Od strane Ozon
0 komentar

Zima pred brisače donosi posebno teške izazove, a led može brzo i da ih uništi. Stoga dajemo savete kako da sačuvate brisače od oštećenja, da ne biste morali tokom zime da kupujete nove koji će takođe brzo stradati zbog istih grešaka.

Nije stvar samo u tome da vam brisači duže traju iz finansijskih razloga – stvar je i u tome da budu u stanju da dobro obrišu šoferšajbnu da biste videli put – bezbednost na prvom mestu!

Malo pažnje i truda može da uštedi mnogo novca, ali i da učini vožnju u lošim vremenskim uslovima znatno bezbednijom.

1)    Ne palite brisače pre nego što očistite šoferšajbnu od snega i leda.

Ne samo što mogu da se oštete metlice brisača zbog leda, prilikom odlepljivanja od vetrobrana ukoliko je do toga došlo ili prilikom samog rada brisača, već može da dođe i do mnogo ozbiljnije i skuplje štete na kompletnom sistemu koji pokreće brisače.

2)    Ubacite neki materijal ispod brisača – jedno od rešenja je da se ubaci materijal ispod metlica brisača kako ne bi bile u direktnom kontaktu sa vetrobranom. U tu svrhu može da posluži tkanina, karton, novine, katalozi i slično.

I ovo rešenje može da ima svoje mane u zavisnosti od vremenskih uslova i materijala koji koristite, pošto brisači mogu da se slepe sa tim materijalom koji ste ubacili ispod njih.

Iz praktičnih razloga ne možemo da garantujemo da li će se brisači slepiti, tj. „slediti“ sa tkaninom, kartonom ili papirom, naročito ako prvo temperatura bude dovoljno visoka da se taj materijal natopi vodom pa da se zatim ta voda zaledi – to je već situacija kod koje nema odgovarajuće prevencije.

Naravno, ovo rešenje može sjajno da funkcioniše ako nemamo posla sa ekstremnim vremenskim uslovima.

3)    Možete da stavite karton ili ćebe preko celog vetrobrana i da ga fiksirate brisačima (čime istovremeno odvajate brisače od vetrobrana i sprečavate slepljivanje) ali i da na krajeve vežete veoma tanak kanap, praktično konac, koji ubacite u kabinu i zatvorite vrata. Tako smanjujete mogućnost da vetar podigne taj karton ili ćebe i pritom još ošteti brisače. Taj kanap možete i da vežete u kabini kako se ne bi izvukao.

Naravno, ne možemo ništa da vam garantujemo po pitanju mogućeg oštećenja kedera (guma oko vrata) – to zavisi od debljine kanapa koji koristite, vremenskih uslova, itd. Rizik u svakom slučaju postoji.

Ovim „rešenjem“ istovremeno smanjujete pojavu leda na vetrobranu i sprečavate kontakt brisača i vetrobrana.

Slepljivanje ili „sleđivanje“ brisača i kartona ili ćebeta je posebna priča, pošto zavisi od materijala od kojih su izrađeni i drugih faktora.

4)    Odmah upalite auto i ventilaciju stavite u mod za odmagljivanje – temperatura treba da bude na maksimumu. Pošto je motor hladan i duvaće samo hladan vazduh, ne očekujte da će se vetrobran odlediti za par minuta, ali što duže motor radi, to će pre početi da stiže koliko-toliko topliji vazduh do stakla.

Dakle, upalite auto, grejanje na najjače, vazduh na vetrobran, a vi se posvetite skidanju leda i odmrzavanju, odnosno odlepljivanju brisača.

Podsećamo da motor koji radi u leru vrlo sporo „podiže temperaturu“, tako da ovaj korak može da bude od vrlo male ili gotovo nikakve pomoći, ali bolje i to nego da skidate led sa ugašenog auta, pa tek onda da ga palite.

O ovoj problematici smo pisali u tekstu: Zagrevanje u mestu uništava motor automobila?

5)     Kupite namensko sredstvo zaodleđivanje stakala – tim sredstvom možete da odledite i brisače, odnosno da ih odlepite od šoferšajbne. Postoje razna sredstva, uglavnom u vidu spreja, sa cenom od nekoliko stotina dinara pa naviše.

6)    Sredstvo za odleđivanje stakala ili prskalicu sa „uradi sam“ tečnošću (alkohol razređen vodom) držite u automobilu –takođe držite rezervu u automobilu. Tako ćete moći da rešite problem i ukoliko zateknete brisače zalepljene za vetrobran kada izađete sa posla, vraćate se iz posete prijateljima ili rodbini…

7)    Navodno sprej za odleđivanje stakala može da pomogne i preventivno – ako se uveče naprska ispod i oko brisača, kao i na same brisače.

Dejstvo tog sredstva trebalo bi da spreči da se brisači zalepe za vetrobran. Ne postoji sigurnost da će uspeti, ali uvek vam ostaje mogućnost da sami testirate i proverite ovaj recept.

8)    Kvalitetna zimska tečnost za pranje vetrobrana u dobroj meri pomaže da se sačuvaju i brisači. Stoga je dobra ideja da kupite tečnost nekog renomiranog proizvođača i to na mestu (prodavnica, pumpa…) gde ćete moći da je vratite na reklamaciju ukoliko nešto ne bude u redu.

9)    Zimska tečnost za pranje vetrobrana vremenom gubi karakteristike koje je imala nakon otvaranja originalnog pakovanja, odnosno počinje da se ledi na višoj temperaturi nego što je deklarisano.

Stvar je u tome što ona između ostalih aditiva (dodataka), sadrži i alkohol (etanol) kao sredstvo protiv smrzavanja, a alkohol znatno brže isparava od vode pa se njegova koncentracija u tečnosti vremenom smanjuje i time se podiže tačka mržnjenja tečnosti (zalediće se na višoj temperaturi nego što bi trebalo). Imajte ovo u vidu, kako ne biste suviše dugo držali istu zimsku tečnost u posudi.

10)    Može da pomogne i da pre nego što ostavimo auto na parkingu, bez obzira da li je reč o otvorenom ili zatvorenom parkingu, da očistimo zaostali sneg i led ukoliko ih ima u okolini brisača. Ne smeta ni da obrišemo vodu nekom krpom, mada u zavisnosti od vremenskih prilika to možda neće biti od velike pomoći.

12)    Podignite brisače, ali postoji rizik – ako podignete brisače uveče oni se neće zalepiti za vetrobran iz prostog razloga što nisu u kontaktu sa njim. Ujutro možete da očistite vetrobran od leda i tek onda da spustite brisače.

Naravno, kod nekih (novijih) automobila brisači uopšte ne mogu da se podignu zato što su zbog aerodinamike „skriveni“ ispod haube.

Nije sve tako jednostavno

Temeljno čišćenje stakla od leda ili snega možda neće biti dovoljno. Može da se pojavi voda koja će se zalediti ako auto, odnosno vetrobran nije dovoljno zagrejan, pa će doći do stvaranja tankog sloja leda u vožnji – naročito pri veoma niskim temperaturama.

Isto može da se desi ako su metlice brisača istrošene – ukoliko ne uklone svu vodu ili svu tečnost za pranje vetrobrana sa stakla, može doći do pojave ovog tankog sloja leda u takvim uslovima – na manjoj ili većoj površini u zavisnosti od stanja metlica brisača. Problem je u tome što alkohol znatno brže isparava od vode, pa kako opada koncentracija alkohola u tečnosti za pranje, tako opada otpornost tečnosti na mržnjenje.

To je jedan od razloga zbog kojeg savetujemo da odmah upalite auto, kako biste mogli što pre da krenete, da bi motor što pre postigao višu temperaturu i omogućio ventilaciji da izbacuje vreo vazduh na vetrobran.

„Uradi sam“ sredstva za odleđivanje

Postoje razna „uradi sam“ rešenja za otapanje leda sa vetrobrana i brisača. Najlakša i svima najdostupnija opcija, jeste alkohol koji koristimo za dezinfekciju – zvaničano etanol, a u apoteci ili na drugim mestima ga uglavnom kupujemo u koncentraciji od 70% ili 75%.

Može da se nađe i u koncentraciji od 96%. Alkohol (ili etanol) je važan sastojak tečnosti za pranje vetrobrana, između ostalog, upravo zbog toga što je otporan na niske temperature.

Zato alkohol može da se koristi za otapanje leda. Ne postoji precizno određena „formula“ koju bi trebalo da koristimo, odnosno smeša koja je najefikasnija, pošto to zavisi od koncentracije alkohola koji koristimo, temperature same smeše vode i alkohola, spoljašnje temperature, itd.

Alkohol od 70% će definitivno biti od pomoći, mada se zbog uštede savetuje mešanje sa vodom. Zimska tečnost za pranje vetrobrana sadrži alkohol u mnogo manjem procentu, mada je taj podatak teško naći, a pritom ova tečnost sadrži i druge dodatke.

Uglavnom, pokušajte sa smešom alkohola od 70% i obične vode (česmovače) u odnosu 2:1 – trebalo bi da je dovoljno efikasno i za deblji led pri nižim temperaturama, mada u nekim slučajevima treba prskati malo više.

Neki savetuju i dodavanje malo deterždenta sa sudove, ali nismo uspeli pouzdano da utvrdimo da li deterdžent može da pomogne kod otapanja leda ili pomaže naknadno na bilo koji način. Stoga ne možemo pouzdano govoritu o njegovoj efikasnosti.

Inače, alkohol neće oštetiti brisače ili druge gumene delove, bar ne u razblaženoj verziji, pri čemu podsećamo da i klasična zimska tečnost za pranje vetrobrana sadrži alkohol.

Takođe možete da koristite i samu tečnost za pranje vetrobrana – u slučaju da nemate prskalicu, možete da uzmete bilo kakvu flašu, da probušite čep i da kroz tu rupicu prskate. U krajnjem slučaju, možete da polivate i direktno iz flaše.

Brzina i efikasnost odleđivanja tečnošću za pranje zavisi od vrste tečnosti, temperature, debljine leda… Ovo nije idealno rešenje, ali u nuždi ili žurbi pokušajte – može da pomogne.

Na koliko bi trebalo menjati brisače?

Generalno brisače bi trebalo menjati dva puta godišnje, pošto svako godišnje doba stavlja svoje izazove pred brisače.

Na primer, nove brisače stavite u proleće, kada se završe sve zimske muke, tako da imate nove brisače za prolećne kiše, a preko leta je pred njima veliki izazov u vidu zalepljenih i sasušenih insekata na staklu, smole, ptičjeg izmeta i drugih lepljivih materija koje padaju sa drveća.

Zatim nove brisače stavite ponovo na jesen kako biste što bolje videli kroz ovo kišno i maglovito godišnje doba, nakon čega ih čekaju sneg, led i niske temperature. 

Naravno, ovo nije nikakvo pravilo, pošto trajnost brisača zavisi od mnogo faktora – intenziteta korišćenja, kvaliteta brisača, uslova korišćenja…

I brisači imaju svoju „kilometražu“. Na primer, ako imamo sušno proleće i leto, a pritom uglavnom vozite po gradu i redovno perete auto, brisače gotovo da nećete ni koristiti.

Međutim, ako pada mnogo kiše brisači će mnogo raditi, pri čemu druga vozila podižu velike količine prljave vode koju brisači treba da uklone sa vetrobrana – ta prljava voda u sebi sadrži razne čestice koje vremenom prave oštećenja na brišućem delu metlice brisača.

Tu je i kvalitet brisača – neki su otporniji od drugih. U svakom slučaju, ne samo da možete drastično da im skratite vek nebrigom, već možete vrlo brzo da ih uništite. Ako leti ručno ne uklonite ostatke zalepljenih i sasušenih insekata sa vetrobrana, već za to koristite brisače, metlice mogu vrlo brzo da se oštete.

Isto važi i za zimu – ako ih aktivirate pre nego što u potpunosti sastružete ili otopite led sa vetrobrana, velika je verovatnoća da neće dugo obavljati svoju funkciju onako kako bi trebalo, nego će po šoferšajbni ostajati neočišćene „trake“ koje ometaju preglednost u saobraćaju.

Zaključak

Vozači iz različitih predela mogu da imaju totalno različit stav po ovom pitanju. Oni iz generalno toplijih gradova sva ova upozorenja i savete ponekad smatraju širenjem panike, pošto veoma retko ili nikada ne dožive takav problem.

Sa druge strane, oni iz brdskih krajeva i delova Srbije sa generalno veoma niskim temperaturama zimi pozivaju ih da dođu i vide šta je „prava“ zima.

Izvor: polovniautomobili.com

Možda Vam se svidi i