Kako da se preko portala prijavite za vakcinu a kako izgleda telefonska prijava

Od strane Ozon
0 komentar

Kako da se preko portala prijavite za vakcinu

Da biste se prijavili nije potrebno da budete registrovan korisnik Portala e-Uprava. 

Kada otvorite sajt e- uprave, odaberite opciju „Usluge“ u kojoj ćete dalje naći sekciju „Zdravlje“.

Kada kliknete na „Zdravlje“ izlistaće vam se tri opcije „Zdravstveno osiguranje, „Zdravstvena zaštita“ i „Kovid-19″.

Birate sekciju „Kovid-19″ u kojoj je pri dnu izlistana opcija „Iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv Kovida-19″.

U levom uglu, nalazi se zeleno dugme na kome piše „Pokreni uslugu“, kojim ćete konačno doći do mesta gde se podnosi zahtev.

Šta je potrebno od podataka 

Među traženim podacima potrebno je da označite da li ste ili niste državljanin Srbije, da napišete vaš jedinstveni matični broj (JMBG), ime, prezime, imejl adresu, broj mobilnog i fiksnog telefona.

Takođe, treba da označite i u kojoj opštini Srbije želite da primite vakcinu. 

Kako bi poslali zahtev potrebno je da štiklirate i koju vakcinu iz ponude želite da primite, ili možete da odberete željenog proizvođača vakcine (jednog ili više).

Trebalo bi da navedete da li imate neka specifična oboljenja i zdravstvene probleme koja vam onemogućavaju da izađete iz kuće. 

Klikom na zeleno dugme na kome piše „Podnesi zahtev“, vaši podaci biće poslati e-Upravi.

Pošto uspešno popunite upitnik na imejl i putem SMS poruke dobićete potvrdu sa detaljima. 

Na sajtu e-Uprave napominju da je neophodno da napišete imejl i broj telefona, kako bi vas kontaktirali i javili termin vakcinacije.

Ovaj upitnik možete da popunite i za bliže članove porodice. 

Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. 

Ukoliko neko od njih nema nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti sopstveni, navodi se na sajtu e-Uprave.

Kako izgleda telefonska prijava

Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, rekao je da je prijavljivanje preko portala najefikasniji način, ali da ima dosta ljudima kojima je telefonski put i dalje najpristupačniji.

On je u razgovoru za RTS objasnio da se i prilikom telefonske prijave ostavljaju osnovni lični podaci: ime, prezime, jedinstveni matični broj građana.

„Za one sugrađane koji se budu prijavljivali preko kontakt centra adresa elektronske pošte neće biti obavezna, jer smo svesni da su možda nisu dovoljno informatički pismeni“, objašnjava Jovanović.

I putem telefona zainteresovani u razgovoru sa operaterima ostavljaju podatak gde žele da se vakcinišu, u kojoj opštini ili kom gradu, ali i o tome da li boluju od neke hronične bolesti.

Napominje da vakcinacija nije obavezna i da telefonom ili mejlom prijava može da se obriše ili izmeni.

Navodi da i ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Zašto se prijavljujemo za vakcinu

Popunjavanjem ovog upitnika iskazujete interesovanje da primite vakcinu protiv Kovida-19 i time ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje. 

Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati.

U svakom trenutku iskazano interesovanje možete da promenite ili obrišete.

Kako ću znati kada će biti moj termin za vakcinaciju

Pošto iskažete interesovanje – pošaljete zahtev, dobićete imejl ili SMS poruku o terminu i mestu imunizacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je u ponedeljak, 11. januara da bi do proleća trebalo da bude vkcinisano četiri miliona ljudi, jer osam miliona vakcina ima u dogovorima.

„Imamo dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza, dalje nastavljamo razgovore, ali u ovom trenutku imamo vakcine za četiri miliona ljudi“, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje u kom vremenskom periodu će ih građani primiti, predsednica Vlade je odgovorila:

„Očekujem da ćemo imati u februaru još nekih dodatnih 1.300.000 – 1.500.000, i sve tako do recimo nekog maja, juna, kada bi trebalo da završimo vakcinaciju.“

Gde će se vršiti vakcinacija 

Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“ kaže za RTS da će se vakcinacija vršiti u zdravstvenim ustanovama, domovima za stara lica, ali da će biti formirani i posebni punktovi.

Ona tvrdi da će prethodno će svi biti obavešteni o načinu korišćenja punkta i proći će proceduru od lekara, administracije do dobijanja vakcine.

Mihajlo Jovanović, je rekao da se za drugu doze vakcine ljudi ne prijavljuju, već će biti napravljeni odgovarajući kalendari.

Jednom kada čovek uđe u proces, on će imati sopstveni termin za 21 dan, da dođe na isto mesto da bi bio ponovo vakcinisan, precizirao je on.

Gde se nalaze punktovi u Sremskoj Mitrovici

Prva zdravstvena ambulanta – ulica Dušana Popovića 26

Druga zdravstvena ambulanta – Petra Preradovića 2

Treća zdravstvena ambulanta – Promenada 1 

Zdravstvena stanica Laćarak – 1. Novembra 239

Zdravstvena stanica Mačvanska Mitrovica – Mačvanski kej 49

Telefon kol centara je 0800 – 222 – 334 .

BBC News/Ozon

You may also like