Kako da postanem gljivar? (VIDEO)

Od strane Ozon
0 komentar

Manifestacija “Gljive kao hrana i lek” održana je tokom vikenda u centru Laćarka. Posetioci su mogli da vide postavku izložbe uzgojenih gljiva, poslušaju predavanje o uzgoju bukovače i probaju poslužena jela i gulaš. Osim prikaza udruženja građana „Lisičarka”, ovog vikenda su meštani i posetioci imali priliku da poslušaju predavanja i odluče da li bi ovo zanimanje bilo dobro za nekog od njih. Po rečima Jelene Milošević, predsednice udruženja gljivara za dobru zaradu, potrebno je, primera radi, imati zasadu od oko 300 džakova gljiva.

„Prethodnih godina smo radili na edukaciji ljudi u smislu zdrave ishrane i odlaska u šumu, ove godine smo manifestaciju posvetili uzgoju gljiva. Naša manifestacija će predstaviti 11 vrsta uzgojenih gljiva od kojih je devet vrlo lekovito i služi u medicinske svrhe, naravno tu je zastupljena komercijalna bukovača i braon i beli šampinjon. Ovo je jedinstvena manifestacija održana prvi put na Balkanu, niko nikada nije napravio manifestaciju posvećenu samo uzgojenim gljivama. Hoćemo da damo doprinos i da podstaknemo ljude da počnu da se bave uzgojem jer uzgoj gljiva može od bude i u kućnim uslovima, tako doprinosimo sopstvenoj zdravoj ishrani. Ukoliko se opredelite za komercijalni uzgoj bukovače ili šampinjona to može biti dodatni prihod. Agencija za ruralni razvoj je to prepoznala i podržala ovu manifestaciju baš u cilju podsticanja žena da zarade i doprinesu kućnom budžetu.”- objasnila je Jelena Milošević, predsednica udruženja gljivara „Lisičarka” .

Skup na Letenci i gljivarski doručak, odlazak na gljivarenje i determinacija gljiva, održan je u nedelju. 

Manifestaciju je organizovalo Udruženje gljivara “Lisičarka” uz podršku Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i Mesne zajednice Laćarak.

Možda Vam se svidi i