Junak s Košara posle 22 godine od smrti sahranjen u rodnom Laćarku (Video)

Od strane Ozon
0 komentar

Danas su posle 22 godine od pogibije, sahranjeni posmrtni ostaci Zorana Veselića (27) iz Sremske Mitrovice.
Zoran je kao vojnik u rezervi, dobrovoljac, poginuo na Košarama, 19. maja 1999. godine.

Posmrtne ostatke Zorana Veselića, rođenog 1972. godine, na seoskom groblju u Laćarku u dočekali su i sahranili, Stevan Petrović, ujak Zorana Veselića, prijatelji i školski drugovi i mnogi gradjani.

“Prvo što želim, jeste da se zahvalim ovim ljudima koji su bili istrajni i koji su dugo godina radili na tome da ga donesu ovde i da ga pronadju, svi ljudi koji su bili angažovani, hvala vam. Prošlo je 22 godine, mi smo ga jednom već sahranili a u čoveku uvek tinja neka nada, nada je ta koja nas drži, u zadnje vreme nisam mislio da će se vratiti u svoj rodni kraj. Mi smo dobili zvaničan izveštaj od vojske da je poginuo, uvek se čovek nada, da je živ, da je makar ranjen. On je rastao kod mene i kod moje majke, živeo je sa nama, bio je član porodice. Kako može neko više da voli više od rodjenog, ne možete vi voleti više Nemačku od Srbije.” rekao je ujak Stevan Petrović.

Zoran je bio prvi medju jednakima, njegova pogibija govori koliko je on bio vredan i spreman da se žrtvuje za otadžbinu onog dana kada je krenuo iz svog rodnog mesta Laćarak putem Kosova i Košara a tamo, u punoj zrelosti u 27 godini života pokazao svoju ljubav, patriotizam, hrabrost i junaštvo. Pokazao je da je spreman, tu spremnost je pokazao povevši grupu protivnapada, da zaštiti svoje drugove koji su bili na liniji fronta, u tom napadu bio je smrtno pokošen sa njegova dva druga. Drugi su morali da se povuku korak ili dva.. ili sto, na povoljnu poziciju, da bi sačuvali svoje živote i otadžbinu. On je jedan koji je ostao i duhom i telom na teritoriji neprijatelja i eshumiran je posle 22 godine” rekao je o Zoranu Ljubinko Djurković, Pukovnik, komadant odbrane na Košarama.

Ispred Grada Sremska Mitrovica sahrani je prisustvovao zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, koji je istakao da se Zoranova žrtva nikada ne sme zaboraviti.
Sahrana junaka sa legendarne karaule na Prokletijama obavljena je uz najveće vojne počasti na groblju u Laćarku.

Posmrtni ostaci Zorana Veselića pronađeni su prošle godine, a u novembru su identifikovani. Primopredaja njegovog tela, bila je prva u Prištini od septembra 2019. godine, kada su preuzeti posmrtni ostaci sedam vojnika koji su mučki ubijeni u bunkeru u Đakovici.

Dopremanje posmrtnih ostataka, Zorana Veselića, heroja sa Košara, organizovala je kancelarija Komisije za nestala lica Vlade Srbije uz podršku JKP „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice.

Veselić je poginuo 19. aprila sa dva saborca u mestu Maja glava na Košarama. Posmrtni ostaci, koji su pronađeni prošle godine, u novembru 2020. su identifikovani i ovo je prva primopredaja tela u Prištini od septembra 2019, kada smo preuzeli posmrtne ostatke sedam osoba mučki ubijenih u bunkeru u Đakovici“, rekao je Odalović i dodao:
„Tada smo našli posmrtne ostatke porodice Šutaković – roditelja i tri maloletna muška deteta, kao i bračnog para Petrović. Tražimo još šest tela vojnika s Košara imako neke informacije o mogućim mestimagde počivaju, predali smo ih u Prištini“ kaže Odalović.

Pored Zorana Veselića čije telo je pronađeno i identifikovano tek prošle godine , na Košarama život su izgubila još dva Laćarca Miroslav Vukelić Ćufi i Milenko Božić Kunc.


You may also like