Još nije doneta odluka o novim merama, ali oko jedne se slažu i medicinski i ekonomski deo Kriznog štaba

Od strane Ozon
0 komentar

Sednica Kriznog štaba na kojoj bi trebalo da bude odlučeno o novim merama i dalje je u toku, ali jedna mera gotovo sasvim je izvesna – srednje škole biće onlajn i sledeće nedelje.

Na sednici se raspravlja o tri paketa mera. U opticaju su paketi od blažih ka težim – crveni, žuti i zeleni. 

Crvena opcija

Crvena opcija za koju se zalažu lekari podrazueva potpuno zatvaranje svih radnji osim prehrambenih na sedam do deset dana. Svi đaci osnovnih škola, uz već “iseljene” srednjoškolce, bi prešli na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće ako je to moguće.

Zelena opcija

Zelena opcija za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Žuta opcija

Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve „sukobljene“ strane. Pa tako ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14.00 ili 17.00. Đaci od petog do osmog razreda, uz već “iseljene” srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. A uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.

Mediji

TANJUG UŽIVO

You may also like