Jesenji radovi u voćnaku

Od strane Ozon
0 komentar

Pripremni radovi u voćnjaku započinju odmah nakon berbe sa ciljem da se smanji brojnost prezimljujućih oblika štetočina i infekcioni potencijal patogena.

Iz voćnjaka se prvo moraju ukloniti opali plodovi i lišće kao i oni smežurani na stablima jer privlače glodare i štetočine.Potrebno je ukloniti i polomljene, suve i zaražene grane.Poželjno je da rezovi budu što manji.

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mera u ovom periodu je đubrenje voćnjaka jer direktno utiče na strukturu zemljišta i održavanje plodnosti.Pre samog đubrenja poželjno je izvršiti analizu zemljišta.

Stabla u voćnjaku bi trebalo zaštiti od glodara naročito ako se radi o mlađem zasadu.Oštećena stabla zakržljavaju u razvoju, smanjuje im se otpornost na niske temperature a i mogu sasvim da propadnu.

Ako se radi o manjim zasadima poželjno je i da se voćke okreče do mesta gde počinju da se granaju čime se preventivno deluje na bakterijske infekcije.

Prskanjem se vrši dezinfekcija voćnjaka kojim se suzbijaju uzrokovači mnogih bolesti.Tretiranje se vrši tokom kasne jeseni, obično kad opadne više od polovine lišća po lepom vremenu sa preparatima na bazi bakra.Zbog boje koju ostavlja bakar ovo prskanje se naziva još plavo prskanje.

Kao tretman za zaštitu od niskih temperatura može se sprovesti I zagrtanje voća, a posebno ako su u pitanju mlade voćke.

Cilj izvođenja ovih radova je dobijanje visokih prinosa odgovarajućeg kvaliteta u narednoj vegetaciji.

 Dejan Suvić

Možda Vam se svidi i