Advokati stupaju u jednodnevni štrajk zbog toga što nije povučen stav Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana.

Kako se u odluci obajvljenoj na zvaničnom sajtu Advokatske komore Srbije biće organizovana jednodnevna obustava rada advokata dana 24.09.2021. godine, pa advokati neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka.

„Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama. U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Advokatske komore Srbije.

Kako stoji u obrazloženju objavljenom na sajtu Advokatske komore Srbije Vrhovni kasacioni sud je dana 16.09.2021. na sednici Građanskog odeljenja usvojio i objavio Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i Pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premija osiguranja, kao obaveze korisnika, kod  Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Advokati koji su se pre nekoliko dana okupili ispred sedišta Vrhovnog kasacionog suda u centru Beograda zahtevali su da se povuče stav tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana.

Možda Vam se svidi i