Jedan od modela obaveznog vojnog roka – trajao bi šest meseci

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo odbrane pripremilo je nekoliko modela služenja obaveznog vojnog roka, koji će do ponedeljka biti predstavljeni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navode Večernje novosti.

Ovi planovi biće aktivirani ukoliko država reši da ukine postojeću odluku iz 2010. godine kojom je služenje vojnog roka zamrznuto.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, kako pišu Novosti, trebalo bi tokom vikenda da upozna predsednika Aleksandra Vučića sa svim modelima eventualnog budućeg obaveznog služenja vojnog roka, koji su svi izrađeni po ugledu na evropske države čije armije poznaju ovaj koncept. Iako agenda rada na ovom pitanju nije saopštena, konačni plan vraćanja vojne obaveze trebalo bi da bude usvojen do proleća 2022. godine.

To ne znači da će regruti odmah u kasarne, nego samo da će država biti spremna i za ovu mogućnost. U slučaju da politička volja bude da se obavezni vojni rok „odmrzne“, prva generacija mladića mogla bi da krene u kasarne već u junu ili septembru sledeće godine. 

„Novosti“ navode da će Vučiću biti predstavljeno više različitih varijantia, a da su ključne razlike u trajanju vojnog roka, broju uputnih rokova tokom kalendarske godine, ali i ukupnog broja kontingenta buduće stajaće vojske. Na definitivnu odluku čeka i pitanje prigovora savesti, kao i dileme da li će regruti ići prvo u centre za obuku ili pravo u jedinice. U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da ubrzanje priprema za odmrzavanje vojnog roka ne znači i da je „kocka bačena“, ali priznaju da je ovaj zadatak jedan od prioriteta za sledeću godinu. 

„Mi radimo kao da će državno rukovodstvo doneti odluku da odmrzne obavezno služenje vojnog roka, iako zasad nema konkretnih pokazatelja. Formirana je radna grupa čiji je zadatak da radi na stvaranju uslova, a njeni članovi detaljno su analizirali stanje kasarni, infrastukture, logističkih mogućnosti i finansija. Istovremeno, uspostavljen je i dijalog sa mladima, kako bi se na osnovu i njihovih stavova došlo do završne forme vojnog roka“, objašnjavaju u ministarstvu. 

Jedna od radnih verzija budućeg služenja vojske podrazumeva šestomesečno služenje, u okviru koga bi u kasarne išlo najmanje 3.000 regruta po uputnom roku. Takođe, prigovor savesti bi bio zadržan, s tim što bi u tom slučaju „vojnikovanje“ bez oružja trajalo dvostruko duže i isključivo u ustanovama Vojske Srbije.

Možda Vam se svidi i