Izvesno skraćenje radnog vremena, ministar zdravlja dobija NOVO OVLAŠĆENJE

Od strane Ozon
0 komentar

Nove mere protiv kovida-19 koje bude predlagao Krizni štab ubuduće neće morati da ozvaničava Vlada Srbije, već će moći da ih formalno usvaja ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema pisanju „Blica“, ovo ovlašćenje dato je Lončaru prošlog četvrtka.

To, međutim, ne znači da će ministar samostalno donositi odluke o merama. On sada samo ima ovlašćenja da umesto Vlade upotpisuje ono što bude usvojeno na sednicama Kriznog štaba. Štab i dalje ostaje glavni u predlaganju mera, ali ubuduće neće svaka odluka ili promena ići na Vladu.

Šira ovlašćenja ministra zdravlja

Već u Zakonu o zaraznim bolestima i njegovim izmenama ministar zdravlja je dobio značajno šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.
Prema Zakonu, ministar na osnovu predloga može narediti zabranu okupljanja na javnim mestima, pa i ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom. Kako piše u Zakonu, ministar na predlog može da naredi i zabranu putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti, ili obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u Srbiju iz određenih zemalja.

You may also like