Ivanuš: Prijava za 100 + 100, nakon realizacije kupovina savremenog uređaja u SREMSKOJ MITROVICI

Od strane Ozon
0 komentar

Od 1. maja 2022. godine svi objekti u našoj zemlji, koji imaju fiskalne uređaje, koristiće novi model fiskalizacije.

Tranzicioni period počeo je 1. novembra 2021. godine i traje do 30. aprila 2022. godine, do kada svi fiskalni obveznici treba da pređu na novi model.

Svi koji ispunjavaju uslove za prijavu pomoći 100 + 100 evra i pređetu na e – fiskalizaciju, prijavi mogu izvršiti preko portala @poreska_uprava ePorezi, veoma je jednostavna i traje svega nekoliko minuta. Možete se prijaviti samo jednom, dakle nije moguće nakon toga unositi izmene na prijavi.

Pre nego što se prijavite za subvencije, neophodno je da putem istog portala ePorezi prijavite lokacije svojih poslovnih objekata.

Postojeći obveznici fiskalizacije,oni koji su otvorili svoja preduzeća, firme koji su otvorili do 30. oktrobra, ove godine, oni mogu da koriste to pravo i konkurišu za subvencije, svi koji su posle tog perioda otvorili na žalost nemaju pravo na subvencije, kaže za Ozon, Barbara ivanuš.

“Oni koji su otvorili firme do 30. oktobra, preko portala ePorezi prijavljuju svoje poslovne prostorije, poslovne prostorije treba da prijave svi koji poseduju staru kasu kasu i oni koji po pravilniku treba da urade fiskalizaju u svojo firmi. Nakon prijave za subveniciju, nastavljaju sa prijavom za konkurs 100 +100, objašnjva Barbara Ivanuš. “Nakon prijave, stiže obaveštenje da je prijavljena poslovna prostorija, svi koji ispunjavaju zakonske uslove dobiće pomoć države. Uslovi za pomoć su da su vlasnici firme koja je otvorena pre 30. oktobra, to je glavno I nakon prijave, u roku od 7-10 dana novac legne na račun”. Uplata se realizuje vrlo brzo, a nakon uplate svi fiskalni obveznici imaju rok 6 meseci da iskoriste novac za kupovinu novog uređaja za fiskalizaciju, stari mogu da koriste do momenta započinjanja rada na novoj kasi, u tom momentu automatski stari fiskalni uređaj se gasi i nema obaveze defiskalizacije, to je poprilično velik trošak, koga su sada osloboženi obaveznici fiskalizacije, dodaje Ivanuš. “Dok se koristi stara kasa, olakšavajuće je to da, nova kasa ima instaliran test mode android aplikacija, na kojoj mogu da vežbaju”.

U sremskoj Mitrovici lako do nove kase

U Sremskoj Mitrovici firma VB PROMET, je prva koja je fiskalizovana u Srbiji. Fiskalizacija u ovoj firmi je odražena od strane “GALEB GROUP” a čiji su oni, ujedno I predstavnici za Srem.

“ Mi radimo isključivo Galeb fiskalne kase i lako ćete doći do njih, izdaje se predračun, uplaćuje se za kasu, ona se poruči i kada stigne korisnik ima besplatnu obuku pri preuzimanju kase. Ono što naša kasa nudi jeste da nema starog sistema, android sistem je u pitanju, izgleda kao malo veći telefon ili tablet, biće više vrsta kasa, trenutno kkasa koja je u ponudi ima sertifikat. Kasa se puni kao telefon i ima softver koji je sertifikovan od strane poreske uprave, na taj način kasa komunicira sa glavnim serverom, objašnjava Barbara Ivanuš iz VB Prometa.

Svaka promena uredbe poreske uprave, softver se updateuje i sve bude u skladu sa Zakonom, nije teško za korišćenje, sve je na srpskom jeziku, postoji video uputstvo kako ubaciti dobavljaće, artikle, kupce, zalihe, program je za sve.

Primera radi, ovaj program je sofisticiran, može da nacrta kako da stolovi u kafiću stoje, svakom kasiru se može odrediti odobrenje koji deo posla radi i u koji ima uvid, iistovremeno, vlasnik firme na svom računaru ima uvid u svoju kasu, može da izvlačiš podatke, sa svog odvojenog računara.

Za razliku od starih kasa, dodaje Ivanuš, koje su možda mogle biti i zloupotrebljene, ili nenamerno poereni neki podaci, sa novom kasom se ovi i slični problem rešavaju, može se dati dozvola radnicima, na primer, da samo kucaju račune.

Osim kupovine kase u ponudi i obuka

Postojaće kratka obuka u zavisnosti od potreba, da li će se plaćati karticom, kešom. Mi smo podrška, postoji o call centar, ipak nas klijenti redovno zovu za pomoć, što se neće menjati i na dalje. Obuka nakon kupovine uređaja, u našoj firmi biće obezbeđena svim kupcima uređaja.

Barabara Ivanuš je napomenula i da je cena kase 25.700 dinara. Kase su savremene, lako se koriste a u njoj je namenjen i deo za sim karticu koja će se ubacivati u kasu, da bi kasa imala internet konekciju. „Ukoliko dođe do prekida interneta, postoji uređaj u kasama pod imenom LPFR, lokalni procesor fiskalnih računa koji čuva podatke, prilikom prekida interneta, što takođe sa novim fiskalnim uređajem neće biti problem, jer kada se korisnici ponovo konektuju na internet, iz baze se svi podaci uredno šalju na portal poreske uprave.

Za kupovinu kase i sva obaveštenja ali I obuku za rad na novim kasama u Sremskoj Mitrovici, možete dobiti na adresi: VB PROMET, PROMENADA 3A LOKAL 5. Info telefon: 064 409 77 65

Možda Vam se svidi i