Istorija rukometa u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Davne 1959 god. u okviru DTV „ Partizan” formirana je prva rukometna sekcija u Sremskoj Mitrovici. Tada, u svojoj 26 godini, istu je organizovao Jovan Jova Martinović. Sve do 1967.god. muška i ženska ekipa će nastupati pod imenom „Partizan”, od te godine, klub menja svoj naziv u RK „Srem”

Utom periodu trener ekipe je bio Jova Martinović, a među prvim igračima koji su nastupali su bili i njih trojica, doajeni mitrovačkog rukometa, Božidar Boki Stevović, Borislav Lole Đakonović i Branislav Gadža Adžić.

Pod imenom „Partizan” muška ekipa je 1962. godine, izborila plasman u Vojvođansku ligu, da bi 1967. godine pod imenom “Srem”, izborila plasman u Srpsku ligu.

Sve do 1980. godine rukometni klub „Srem” je igrao lige u okviru Rukometnog saveza Vojvodine, kada prestaje sa svojim aktivnostima.

Tradiciju muškog rukometa, 1980. godine nastavlja RK „Mitros” koji je vođen i finansiran od strane istoimene fabrike mesa. Najveći uspeh RK „Mitros” je ostvario u sezoni 1985/86, kada je nastupao u Kvalitetnoj Vojvođanskoj ligi, ali promenom rukovodstva u fabrici „Mitros“ 1989. godine dolazi do gašenja kluba.

Tada, na inicijativu igrača, koji su iznenada ostali bez kluba, uz podršku grupe istomišljenika, 26.06.1989. formiran je RK “ Sirmijum”.

Munjevitim usponom, za samo 2 sezone, RK „Sirmijum“ je u sezoni 1991/92 izborio učešće u Drugoj saveznoj ligi (drugi stepen takmičenja ), da bi  u tom stepenu takmičenja nastupao sve do jeseni 1998.godine.

Odlukom rukovodstva tadašnje Sofke, RK „Sirmiujum” je kompletan igrački kadar predao novoformiranom rukometnom klubu ORK „Sirmijum”.

U narednih nekoliko sezona, usled krize rezultata, dolazi do privremenog istupanja iz takmičenja seniorske ekipe i nastavlja se sa radom mlađih kategorija.

2012. godine formiran je sadašnji RK „Srem SM” koji je kao svoj najveći rezultat imao u sezoni 2016/17, kada je nastupao u Prvoj rukometnoj ligi Srbije, grupa Vojvodina.

U takmičenjima mlađih kategorija, najveći uspeh postigla je kadetska ekipa RK „Sirmijum „ 1992. godine kada su postali vicešampioni Jugoslavije, izgubivši finalnu utakmicu od “Metaloplastike” iz Šapca.

Period zajedničkog rada muške i ženske ekipe završio se 1972. godine.

Uprava kluba sa predsednikom Aranđelovićem u sekretarom Strahinjom Tintor, nije uspevala da se izbori sa nagomilanim problemima.

Tada je formiran ŽRK “Srem”, čiji je prvi predsednik bio Svetozar Rogulja, a sekretar Predrag Nenić.

U prvih 10 godina postojanja klub je afirmisao mnoga značajna rukometna imena.

U sezoni 1981/82, ekipa je izborila plasman u Međurepubličku ligu Vojvodina – Bosna.

U narednim sezonama “Srem” je zadržavao svoj status u Međurepubličkoj ligi, da bi 1986. Godine došlo do znatnog podmlađivanja ekipe. 07. februara 1992. godine klub menja naziv u ŽRK “SREMEXPRES” i dobija generalnog sponzora firmu za prevoz putnika “Sremexpres”.

Već u jesen 1994. godine agilno rukovodstvo kluba fuzijom sa ekipom “Budućnost 2” iz Podgorice, obezbeđuje sebi status prvoligaša. Naredne sezone 1995/96, nakon proširenja liga, ekipa “Sremexpres” je po  prvi put nastupala u elitnoj Superligi Srbije. Bez sumnje, bio je to najveći uspeh kluba.

Klub je u super ligi nastupao samo jednu sezonu. Nakon toga u narednim godina ekipa je znatno podmlađena, da bi 2000. godine u jesenjem delu nastupala u Vojvođanskoj ligi.

24. januara 2001. godine na Skupštini kluba izabrano je novo rukovodstvo kluba. Samo nekoliko dana novom rukovodstvu je trebalo da sa ekipom iz Koceljeve sačine ugovor o fuziji i tako ekipu vrate u drugu rukometnu ligu, u drugi stepen takmičenja.

U narednih 5 godina, “Sremexpres” je delimično pomagao klubu, da bi 23. 04. 2006. godine Nemanja Crnić i Dragan Krstić  formirali ŽRK “Srem”.

U narednih 13 godina, sve do danas, klub je u zavisnosti od različitih reorganizacija uvek igrao savezni stepen takmičenja u kome se nalazi i ove takmičarske sezone.

Međutim, najveće uspehe ŽRK “Srem” je postizao u radu sa mlađim kategorijama, pa je tako osvojen veliki broj titula šampiona Vojvodine, bronzanih i srebrnih medalja na državnim prvenstvima.

1992. godine. u Aranđelovcu, na kadetskom prvenstvu SRJ, 1976. godište i mlađe, pod vođstvom trenera Mirka Dragojlovića, igračice “Srema” su osvojile 3 mesto.

2016. godine na prvenstvu Srbije u Mokrinu, kadetkinje ŽRK “Srem” 1999. godište i mlađe,  osvojile su titulu šampiona Srbije.

2017. godine na državnom prvenstvu u Temerinu, pionirke “Srema” 2005. godište i mlađe, osvojile su 3. mesto.

Možda Vam se svidi i