In memoriam VOJIN BIL BILANOVIĆ

Od strane Ozon
0 komentar


VOJIN BIL BILANOVIĆ rođen je 1934 u Šidu.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Erdeviku. ŠUP u Zemunu. Uporedo pohađao likovnu školu u Šumotavačkoj u Beogradu kod profesora Subotičkog. Pohađao Pozorišnu akademiju u Beogradu. Redovno je bio na pripremama pozorišnih predstava kod poznatih reditelja;Mate Miloševića, Dr.Huga Klajna, Bate Sedlara, Bojana Stupice, Bore Grigorovića, Arse Jovanovića, Predraga Dinulovića, itd.

Sarađivao sa profesorom Milenkom Šerbanom, slikarom i scenografom na realizaciji scenografije. Završio je režiju na dramskom studiju Pedagoške Akademije u Vranju sa pozorišnom predstavom „Otac“ Augusta Strindberga u glavnoj ulozi sa Milivojem Živanovićem prvakom Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Voja Bilanović Bil, režirao je pozorišne predstave Na Omladinskoj i dečijoj sceni „Vračar“ Beograd, Gradskom pozorištu „Scena“ u Bijeljini, Pozorištu „Bora Stanković“ Vranje, Dramskom studiju sa malom scenom u Vranju, Bujanovcu, Kovinu. Dramskom studiju Doma omladine u Sremskoj Mitrovici, Pozorištu „Dobrica Milutinović“ Sremska Mitrovica, Šidu i Erdeviku.

Pomagao je školama u pripremanju predstava. Predavao umetničko vaspitanje u školskom centru „Gumoplastika“ Bujanovac. Skupio arhivsku građu za monografiju pozorišta u Sremskoj Mitrovici od 1944. i materijal za monografiju pozorišta u Erdeviku. Bio direktor pozorišta u Sremskoj Mitrovici.

Priznanja i nagrade: Ručni sat 1962. godine- Omladinska i dečija scena „Vračar“ iz Beograda. Zahvalnica pozorišta „Scena“ iz Bijeljine.Novčana nagrada 20.000,000 dinara za najbolju režiju „Kiše profesora Noja“ na smotri amaterskih pozorišta leskovačkog sreza, 1966.godine. Novčanu nagradu 50.000,00 dinara za razvoj kulturnog stvaralaštva u Bujanovcu. Na Vojvođanskom susretu amaterskih pozorišta u Kikindi Zlatnikom 1974, nagradu časovnik 1976.g. kao priznanje za razvoj kulture u opštini Sremska Mitrovica od Doma omladine, „1.Novembar“, Orden rada sa srebrnim vencem Od Predsedništva SFRJ, Povelja Međurepubličke zajednice Kulture „Sava“, u Šidu za uspešnu saradnju. Plaketa Veća Sindikata Opštine Sremska Mitrovica. Plaketa Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje. Novembarska nagrada-najveće priznanje Opštine Sremska Mitrovica. Nagrada za najbolju scenografiju Predstave „Klopka“ na Susretima radničkih društava Srbije U Novom Pazaru. Plaketa Pozorišta „ Dobrica Milutinović“. Povelja i plaketa Majskih igara Vojvodine 2002.godine. Zahvalnica FEDRASA u Malom Crniću za predstavu „Put za Atos“.

Možda Vam se svidi i