Matković Voja 1932.-2022. Jedan od najstarijih članova Fudbalskog kluba Radnički iz Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Dana 27. januara  2021. godine, u 89. godini života, preminuo je jedan od najstarijih članova Fudbalskog kluba Radnički iz Sremske Mitrovice.

Matković Voja rođen je 1932. godine u Hesni, gde je odrastao i proveo čitav svoj život. Rođen u velikoj familiji Matković, koja je bila jedan od stubova i oslonaca Radničkog.  Njegova rođena braća Josip Joca Matković, Stevica Matković i još nekoliko braće Matković, bili su igrači članovi Radničkog.

Zajedno sa velikim  i mnogobrojnim hesnerskim porodicama Davidović, Manojlović, Župunski, Veliki, Matkovići su bil su srce i duša FK Radnički.  

Matković Voja je bio golman i branio je gol crveno-belih u teškom posleratno vremenu, nemaštine, oskudice i siromaštva.

U takvim teškim uslovima Matković Voja zajedno sa Milešik Josipom, Apro Ivanom, Perge Palikom, Tatić Božo, Kesić Nedeljkom, Horvat Andrijom, Alatić Savaom, Nikšić Pajom-Bukom, Tot Andrijaom, Milanović Ilijom, Bart Đurikom, DŽunja Vladom, Milanović Iviccom  i  Maletić Ivicom, igrao i borio se stvarajući uslove za opstanak, stabilizaciju i prosperitet  kluba.

Ostala je upamćena jedna nezaboravna utakmica u sreskom prvenstvu 1952. godine, kada je FK Radnički osvojio 1. mesto u 4. grupi. Na utakmici protiv gradskog rivala Lokomotive na KPD-omu gde je Radnički pobedio 2:0, Voja Matković je odbranio tri penala igračima Lokomotive. Igrač utakmice i junak pobede Radničkog je bio Matković Voja.

Stević Jovica

Možda Vam se svidi i