Starosna penzija sa 65 godina. Granica će biti produžavana narednih 10 godina, novi uslovi već od januara

Od strane Ozon
0 komentar

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u Srbiji izmenjen je 2014. godine, a promene teku i dalje. Pre punih šest godina je utvrđeno kako će se pomerati starosna granica za odlazak žena u penziju. Za razliku od muškaraca njima će svake godine biti potrebno više godina za penzionisanje, a kako bi se na kraju u tom pogledu i izjednačili sa jačim polom.

Uslovi da odlazak dama u penziju menjaće se sve do 2032. godine i tada će žene moći da idu u starosnu penziju tek sa 65 godina, što je skoro dve godine duže nego danas.

Nove promene treba očekivati već u januaru naredne godine. Naredne kalendarske godine, dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Teže i do prevremene penzije

Granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju pomera se od naredne godine i za žene i za muškarce.

Muškarci su ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih ove godine je bio 58 godina i četiri meseca života. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i četiri meseca staža. Za narednu je to 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Izmene penzionih sistema su prethodnih godina donosile i mnoge zemlje u regionu, ali i u svetu.

Novi zakone imaju i Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Promene su najavljivale i Velika Britanija i Finska kojima je cilj da povećaju granicu na 68 godina.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i