I u septembru na odmor?

Od strane Ozon
0 komentar

Turističke zemlje ne očekuju uvođenje restriktivnijih mera, niti zatvaranje granica.

Turističke zemlje sigurno do druge polovine septembra neće narušiti sezonu, pa ne očekujem da će biti bilo kakvog zatvaranja. Takođe ne mislim da su ugroženi aranžmani građana Srbije koji su planirali da na odmor odu do kraja ovog ili tokom sledećeg meseca, kaže za naš list Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta”.

Iako je letnja sezona ove godine znatno kasnila, uslovi za ulazak naših građana u najposećenije turističke zemlje su bili dobri. Od otvaranja granica, a uz činjenicu da se i u našoj zemlji broj obolelih značajno smanjio, zbog čega nas je EU stavila na zelenu listu, uslovi su se samo poboljšavali.

Tako je najveći broj naših turista do sada putovao uz potvrde o vakcinaciji i uglavnom antigenske testove za koje nisu morali da izdvajaju veće sume novca.

U Crnu Goru, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu moglo je, a i dalje može da se putuje bez potvrda o imunizaciji i neophodnih testova i to je razlog što je najviše turista odmaralo upravo na ovim destinacijama.

U agencijama navode da primećuju da se građani više interesuju o mogućim zabranama, što je logično, jer broj zaraženih raste, ali da za sada nemaju nikakve najave da bi moglo da dođe do uvođenja restriktivnih mera.

Da su turističke zemlje maksimalno iskoristile sezonu i priliku za oporavak pokazuju, primera radi, podaci Hrvatske turističke zajednice koja je ovih dana saopštila da je na 70 odsto rekordne posete iz 2019. godine, a pred njima je još polovina avgusta i ceo septembar koji je rezervisan za porodice sa decom koja još nisu pošla u školu.

Kako saopštavaju iz njihove turističke zajednice, sve čine da se „korona brojevi” zadrže na istom nivou i da nikakvih restriktivnih mera ne bude do poslednjeg evra koji nameravaju da uzmu ovog leta.

Najviše ih posećuju Nemci koji su ove godine ipak mahom odustajali od putovanja, Slovenci i Poljaci. Gosti iz Srbije su takođe bili na spisku najbrojnijih gostiju na Hrvatskom primorju, ali je reč uglavnom o individualnim putovanjima, a ne organizovanim. Kada je reč o turistima iz naše zemlje, u ovom trenutku je ogromno interesovanje za putovanja, a to pokazuju podaci da su aranžmani za Grčku gotovo rasprodati, kao i za Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju (Ohrid) i druge destinacije.

Za Grčku je malo slobodnih mesta, pa su mnogi odmor pomerili za septembar. Ove godine je čak tražnja veća od ponude, razlog je i to što je sezona kasnila, a mnogi vlasnici smeštaja nisu na vreme otvorili i pripremili objekte.

Iz domaćih agencija više puta su tokom prethodnih nedelja naglašavali da imaju uveravanja da se Grčka neće zatvarati bez obzira na okolnosti što znači da će se putovanja planirana do kraja leta realizovati.

Isti slučaj je i sa Albanijom i Severnom Makedonijom, pa se, kako kažu, nadaju da će sezonu privesti kraju kako je i planirano.

Izvor: politika.rs

Možda Vam se svidi i