I sa autoimunom bolešću vakcinacija je moguća

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Za osobe koje boluju od autoimunih bolesti, jedina kontra indikacija za vakcinaciju je samo ako je ta imuna bolest u egzocerbaciji odnosno u pogoršanju.

Ako autoimuni bolesnici redovno uzimaju terapiju, ukoliko je bolest pod kontrolom, nema bojazni od bilo koje vakcine koje su kod nas na tržištu, kaže doktor Adil Elhag.

Dodao je da, ljudi koji imaju onkološku bolest i ukoliko su prošli hemioterapiju, zračnu terapiju i ukoliko je bolest pod kontrolom, što znači da nema novih metastaza, mogu da dobiju vakcinu bilo kog proizvođača.

„Svi oni koji imaju nedoumice oko svog zdravstvenog stanja, treba da se jave izabranom lekaru, a ukoliko imaju neku specifičnu bolest, potrebno je da razgovaraju sa specijalistom koji ih leči koji će ih posavetovati u pogledu vakcinacije.“ rekao je Elhag.

Kod nas, nije bilo životno ugrožavajućih reakcija na vakcinu, kao na primer anafalaktički šok, za one koje su imali anafalaksu, ne treba da se vakcinišu na vakcinalnom punktu, takve osobe imaju vakcinaciju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici u posebnim prostorijama, gde dobijaju vakcinu u blizini šok sobe, gde je prisutan reanimatolog i sva potrebna životna potpora je prisutna.

Možda Vam se svidi i